U Chomutova vzniká část R7

Chomutov – Ředitelství silnic a dálnic zahájilo dnes rekonstrukci dvou úseků silnice I/7 spojující Prahu s Chomutovem. Vozovka by se v nich měla rozšířit a upravit tak, aby bylo možné komunikaci označit jako rychlostní silnici R7. Úseky Vysočany – Droužkovice a Droužkovice – Nové Spořice by měly propojit Chomutov s průmyslovou zónou Triangle, otevřít se mají v březnu 2013. Stavby si souhrnně vyžádají investici 5,317 miliardy korun, informoval generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík. Až 85 procent nákladů může pokrýt dotace z operačního programu Doprava EU, o kterou stát požádal.

V zóně Triangle se díky vznikající rychlostní silnici chystá postavit svoji provozovnu německá firma Solar Turbines, uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. „Právě zahájené stavby jsou potvrzením, že dopravní spojení na hranice s Německem a z druhé strany do Prahy bude rychlé a bezpečné,“ doplnila.

Kromě spojení s průmyslovou zónou se díky stavbě rychlostní silnice dočká Chomutov části plánovaného obchvatu. Úsek mezi Droužkovicemi a Novými Spořicemi měřící 6,4 kilometru bude tvořit jeho jihozápadní část, která odvede z města část tranzitní dopravy.

Součástí nového úseku Vysočany – Droužkovice v délce 9,4 kilometru budou přeložky silnic II a III. třídy, dvě mimoúrovňové křižovatky u Lažan a Droužkovic, mostní objekty, zdi, protihlukové stěny, vegetační úpravy a rekultivace.