TOP 09 zahájila kampaň, slibuje reformy a morální obrodu

Praha - TOP 09 dnes v Praze zahájila předvolební kampaň. Předseda strany Karel Schwarzenberg před novináři vyzdvihl důchodovou a zdravotní reformu, dobré školství, boj s korupcí a morální obrodu země, především ustavení skutečně právního státu. První místopředseda Miroslav Kalousek politiku strany, která v preferencích dosahuje přibližně deseti procent, označil za „okázale antipopulistickou“, a proto složitou na vysvětlování voličům.

„V Čechách musí konečně zavládnout právo. Musíme se ve všech ohledech stát právním státem,“ zdůraznil Schwarzenberg na nádvoří Michnova paláce u pražské Kampy. Důležitý je podle něj boj s korupcí a zprůhlednění státní správy. Pak se mohou lidé identifikovat s Českou republikou. Schwarzenberg také zdůraznil důležitost důchodové reformy, neboť bez ní je prý výše důchodů do budoucna neudržitelná. Není podle něj možné staré lidi házet přes palubu.

Česko má podle Schwarzenberga v současnosti kvalitní zdravotnictví, a aby bylo zachované, je i zde nutná odpovídající reforma. Podle předsedy TOP 09 musí také mladí lidé dostávat kvalitní vzdělání a tituly z českých vysokých škol musí dokládat skutečnou úroveň vzdělání.

Brífing TOP 09 k předvolební kampani (zdroj: ČT24)

Kalousek: Opožděné reformy budou bolet víc

Miroslav Kalousek:

„Je snadné říci, že ti dáme 2400 korun a přijď k volbám. Daleko složitější je říci, že za tento krátkodobý efekt celá společnost těžce zaplatí.“

„Je možné problémy řešit hned, sociálně únosně, nebo později, ale pak budou bolet neskonale víc,“ poznamenal někdejší ministr financí Kalousek. TOP 09 má podle něj silné sociální cítění, a právě proto se snaží o reformy. „Musíme si uvědomit, že tvrdá opatření týkající se rozpočtu a výdajů státu jsou na pořadu dne,“ upozornil Schwarzenberg.

Kalousek se opřel také do konkurenčních Věcí veřejných někdejšího televizního reportéra Radka Johna, které podle průzkumů veřejného mínění bojují o stejný typ voličů. „Volič TOP 09 je schopen rozlišit mezi volbami a anketou TýTý, volič Věcí veřejných se takovým rozlišováním nezdržuje,“ poznamenal první místopředseda TOP 09.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24