Vysočina se chce do tří let zbavit starých motoráků

Jihlava – Na Vysočině nebudou za tři roky jezdit žádné staré regionální vlaky. Řekl to náměstek hejtmana Libor Joukl, podle kterého všechny motoráky ze 70. a 80. let minulého století projdou rekonstrukcí na tzv. Regionovy, doplní je série nových jednotek Regioshuttle a rekonstrukcí projdou také patrové vozy, které jezdí v regionu na elektrizovaných tratích v soupravách s lokomotivou.

„Mělo by dojít ke kompletní obnově vozového parku buď novými, nebo repasovanými vozy. Všechno by to mělo být hotovo v průběhu roku 2012,“ řekl náměstek.

Na Vysočině by se mělo objevit třináct z 33 nových motoráků, jejichž nákup nedávno oznámily České dráhy. Zbytek bude jezdit v Libereckém kraji. Na kratších tratích budou nadále jezdit rekonstruované Regionovy, kterých je na Vysočině už deset. „Bude to určitě znamenat větší komfort pro cestující,“ popsala hlavní přínos nových a modernizovaných vozidel Lenka Horáková, ředitelka krajského centra Českých drah.

Ačkoli nové dieselové jednotky budou moci jezdit až o 40 kilometrů rychleji než stárnoucí motorové vozy řady 810, cestování na lokálkách se nezrychlí. Neumožní to stav tratí. Svoji 120kilometrovou rychlost tak nové motoráky využijí především na hlavních tratích, které jsou ovšem elektrizované.

K modernizaci vozového parku nutí České dráhy dlouhodobé smlouvy na provozování regionální dopravy, které loni uzavřely se všemi kraji. Jako první půjdou nová vozidla do Libereckého kraje, kde dráhy vyhrály ve výběrovém řízení, na Vysočinu a také do Ústeckého kraje, kde pozornost cestujících zaujala moderní vozidla nasazená na regionální linky konkurenčním dopravcem Regiojet.

Jednotky Siemens Desiro dopravce Regiojet při prezentační jízdě na Kozí dráze
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK
Vydáno pod