Biskupové radí: Nevolte velké strany

Praha – Česká katolická církev před volbami naznačila, aby lidé nevolili velké strany, tedy ODS a ČSSD. Tuto výzvu dnes vyvěsila na své webové stránky a je pod ní podepsán známý biskup, bývalý disident Václav Malý. Podle něj jsou pro křesťany ideální alternativou malé strany. Za předvolebním apelem stojí rada Iustitia et Pax (Spravedlnost a mír) při České biskupské konfrenci, která se zabývá dodržování lidských práv, v minulosti se mimo jiné vyjadřovala k zadlužení domácností či postoji vlády k vietnamské komunitě v Česku.

Dokument, který rada zveřejnila, se sice o žádné straně výslovně nezmiňuje, kritizuje ale návrhy ČSSD a ODS na to, jak řešit zadlužování státu. Rada k postojům odborníků obou stran uvedla, že podceňují voliče a jsou podbízivé. „Neúnosné tempo zadlužování“ přitom dokument označuje za hlavní téma voleb. „Toto téma je zároveň symbolem, nakolik političtí představitelé jednají s ohledem na budoucnost, či naopak líbivými sliby a neochotou řešit nepopulární záležitosti zadlužují generaci našich dětí,“ píše se v něm.    

„Podle průzkumů čeští voliči stále cítí, že strany zvládají maximálně běžný provoz, nevědí, kam vlastně směřujeme, ani nedokážou ukázat realistický směr. Je nejvyšší čas, aby politici vzali na vědomí, že bezostyšnou hrou o moc snižují důvěru obyvatel ve smysl voleb. Nás voliče zajímá delší horizont než čtyři roky a hlavně to, aby zastupitelská demokracie byla s to řešit vážné výzvy současné doby,“ zdůrazňuje dokument k volbám, jež se uskuteční 28. a 29. května.

Rozhovor s Františkem Radkovským, Janem Černým a Markem Bendou (zdroj: ČT24)

Církev i v minulosti naznačovala, koho volit

Už v minulosti katolická církev před volbami naznačovala, které strany jsou jí sympatické, aniž by nějakou konkrétní zmínila. Před volbami v roce 2006 byl v katolických kostelech čten pastýřský list, který měl křesťanům pomoci při rozhodování. Média tehdy psala, že v dokumentu se sice neobjevilo jméno žádné politické strany, ale z jeho obsahu bylo jasné, že doporučenou stranou byla KDU-ČSL. V červnu 2002 zase čeští a moravští biskupové apelovali na odpovědnost občanů a vyzvali voliče i k tomu, aby využívali možnosti udělit kandidátům preferenční hlasy. 

Také před loňskými volbami do Evropského parlamentu vyzval tehdejší pražský arcibiskup a kardinál Miloslav Vlk občany, aby nevolili politiky, kteří rozbili koaliční vládu premiéra Mirka Topolánka (ODS). Vymezil se tak mimo jiné proti ČSSD a KSČM. Sociální demokraté tehdy označili Vlkův vstup do předvolební kampaně za „nešťastný, bezprecedentní v novodobé historii České republiky a neslučující se s posláním církví“.

Věřící na bohoslužbě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod