Rozhlas se Dienstbierovi omluvil, spolupracovníkem rozvědky nebyl

Praha - Český rozhlas (ČRo) Radiožurnál se dnes v tiskovém prohlášení omluvil senátorovi a prvnímu polistopadovému ministrovi zahraničí Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD) za uveřejnění mylných informací o jeho kontaktu s komunistickou vojenskou tajnou službou. Dienstbier už na začátku týdne informace o spolupráci s rozvědkou kategoricky popřel. Tajná služba si údajně jednoho z vrcholných představitelů sametové revoluce sice vytipovala, nakonec ho ale sama z evidence vyřadila. Rozhlas také nejprve uvedl, že svazek, který si na Dienstbiera vedla Zpravodajská služba Generálního štábu, byl skartován. Nakonec se ale našel.

Ze svazku s krycím jménem „Konferenciér“ vyplývá, že si Dienstbiera někdejší vojenská rozvědka vytipovala jako takzvanou krycí adresu, tedy člověka, který má za úkol přeposílat tajnou poštu špionů. Z dokumentů je ale patrné, že v jeho případě nešlo o vědomou spolupráci. Ve spise jsou založeny posudky z dob studií, hodnocení tehdejšího zaměstnavatele - Československého rozhlasu a ze služby v armádě. Neobjevuje se v něm naopak ani zmínka, že by Dienstbier byl v přímém kontaktu se Zpravodajskou službou Generálního štábu. V roce 1969 byl pak jako nevhodný pro zpravodajskou práci z evidence vyřazen.

Dienstbier: Média samozřejmě žalovat nebudu

Dienstbierův svazek byl podle zjištění Českého rozhlasu od podzimu založen v žádosti bývalého senátora Martina Mejstříka, který si o něj požádal loni v létě. „Já jsem dokončoval knihu o převratu a chtěl jsem zjistit, jak se některé osobnosti tehdy, ale vlastně i teď, chovaly a chovají,“ vysvětloval Mejstřík a dodal: „Těch osobností bylo daleko víc. Přiznám se, že nakonec jsem do archivu nezašel, protože mě tlačil termín s vydáním té knížky,“ dodal.

Jiří Dienstbier:

„Po padesáti letech se dozvídám, že někdo na generálním štábu dostal v době mé vojenské základní služby v letech 1960-62 nápad, že mám být prověřován, zda se hodím nikoliv na udavače, ale na pomocníka československých špionů… Už v roce 1962 to na Generálním štábu podle svazku vyhodnotili tak, že jsem pro takovou činnost nevhodný.“

Už v pondělí v rozhovoru pro Český rozhlas první polistopadový ministr zahraničí kategoricky popřel, že by s vojenskou tajnou službou spolupracoval. „Já o ní vůbec nic nevím. Pro mě je to blbost. Vy říkáte, že je to z Generálního štábu, tam už si vůbec nedovedu představit, co mohlo koho vůbec napadnout mě někam zařadit jako potenciální subjekt spolupráce, protože nic takového nemohlo nikdy přijít v úvahu. Já mám jednu obrovskou výhodu, že jsem od dětství nesnášel jakékoliv fízly,“ říká Dienstbier.

Do novináře ČRo Jana Hrbáčka (který zprávu o Dienstbierovi zveřejnil) se ostře pustil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Podle něj prý Hrbáček ve veřejnoprávní instituci šířil lži, a to záměrně. Navíc prý zamlčuje fakta. Podle Škromacha to souvisí s předvolební kampaní a Hrbáček se snaží poškodit ČSSD. Pokusil se o to prý i v roce 2006, když přes webové stránky rozhlasu zveřejnil Kubiceho zprávu.

Vydáno pod