Na Homolce mají nový gama nůž

Praha – Nemocnice Na Homolce dnes slavnostně představuje nový model Leksellova gama nože. První pacienti budou operováni už zítra. Přístroj se používá v radiochirurgii při nejrůznějších mozkových nemocech, u nichž je potřeba maximální přesnost. Zařízení za 130 milionů nahradí sedmnáct let starý přístroj, který nemocnice koupila z celonárodní sbírky pořádané Chartou 77. Novému gama noži požehnal i pražský arcibiskup Dominik Duka. Pásku pak spolu s ním přestřihli ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý a první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

První gama nůž v Česku koupila Nemocnice Na Homolce v září 1992. Pro Česko tehdy šlo o revoluční investici. Přístroj pomáhá léčit hlavně nádory mozku a očí. Nahrazuje tak často velmi riskantní otevřenou operaci. Zkušební provoz nového gama nože lékaři spustili už před Vánocemi. Pracoviště v Nemocnici Na Homolce patří mezi velmi vytížené. Každoročně bylo ošetřeno 800 pacientů, doposud 10 526. Nemocnice na nový přístroj dostala peníze ze státního rozpočtu. Nový typ gama nože Perfexion byl od ledna v ověřovacím provozu, dnešním křtem odstartoval rutinní provoz.

Vladimír Dbalý, ředitel nemocnice:

„Je na výrazně vyšší úrovni. Je rychlejší, pro pacienty i personál pohodlnější a rozšíří možnosti léčby. Kromě ozáření mozku a hlavy lze na něm provádět i zákroky v oblasti krku.“

Hojivého účinku se dosáhne bez potřeby otevření lebky. Princip léčby je založený na protnutí gama paprsků v jednom bodě. „Tam je dávka vysoká, koncentrovaná, vyvolávající hojivý efekt a mimo toto ohnisko dávka prudce klesá do okolí a šetří normální tkáň,“ uvedl primář neurochirurgie Nemocnice Na Homolce Roman Liščák.

Léčba bude rychlejší

Po sedmnácti letech nepřetržité práce přišel čas na modernizaci. „Nový gama nůž je plně robotizovanou verzí. Ve srovnání se starým modelem také urychluje léčbu pacientů,“ vysvětlil Liščák. „Kromě toho prostor uvnitř gama nože je výrazně větší, což usnadňuje léčbu pacientů s vícečetnými ložisky v mozku, a to jsou zejména pacienti s mozkovými metastázami,“ dodal Liščák.

Historie gama nože začala ve švédském Stockholmu, kde švédský chirurg Lars Leksell se svým kolegou radiobiologem Borjem Larssonem začali v roce 1951 vyvíjet koncept. Vývoj byl dokončen až v roce 1968. Přístroj používá záření gama a skládá se z kobaltových zářičů, název gama nůž dostal až později.

Dominik Duka žehná Leksellovu gama noži
Zdroj: ČT24