Multimediální učebnice moderních dějin přináší lidské příběhy

Praha – Novou multimediální učebnici moderních dějin vydává občanské sdružení POST BELLUM, učitelé na DVD najdou výpovědi pamětníků, dobové fotografie a audiozáznamy. Při příležitosti pětašedesátého výročí od konce druhé světové války pořádá spolek také koncert s názvem My jsme to nevzdali, kde budou předány Ceny Paměti národa. Ředitel sdružení Mikuláš Kroupa dnes novinářům řekl, že smyslem celého projektu je připomenout význam historických událostí minulého století a jejich dopad do současnosti.

„K fenoménům a výročím jsme přiřadili zhruba 60 pamětníků, které jsme rozstříhali na krátké, pro výuku vhodné klipy, a doplnili fotografiemi,“ charakterizoval učebnici pro ČT Mikuláš Kroupa. Dodal, že pedagogové většinou končí s výukou dějepisu rokem 1945 a vymlouvají se na nedostatek času, podle Kroupy ale spíše nevědí, jak na to. Multimediální učebnice proto obsahuje 60 příběhů pamětníků událostí z let 1938-1989, přes 200 dobových fotografií a autentické zvukové záznamy z archivu Českého rozhlasu.

Pedagog Petr Zemánek:

„Jakýkoli příběh zůstane studentům v hlavě určitě lépe než učebnice.“

Další z akcí, která má přimět lidi přemýšlet o demokracii a stavu společnosti dříve a nyní, je koncert pořádaný 8. května na pražském Žofíně. Zároveň zde budou předány Ceny Paměti národa, laureáty jsou podle organizátorů „osobnosti, které ve svém životě prokázaly, že svoboda, čest a lidská důstojnost nejsou prázdná slova.“ Ceny předají exprezident Václav Havel a kněz Tomáš Halík. Na koncertu živě přenášeném Českou televizí a Českým rozhlasem vystoupí třeba zpěvačka Aneta Langerová a moderátor Marek Eben.

Veškeré informace o projektu najdou zájemci na webových stránkách. Zde také mohou zakoupit DVD pro vybranou školu, multimediální učebnice stojí 1 490 korun. Výtěžek z DVD a koncertu bude použit na natáčení dalších svědectví pamětníků.

Vydáno pod