Na rektora Průšu srší kritika, dopisy pošle znovu

Plzeň - Rektor Západočeské univerzity (ZČU) Josef Průša dnes čelil ostré kritice některých senátorů univerzity kvůli svému postupu. Vytkli mu, že prvním šesti adeptům na odebrání titulu Ph.D. neposlal dopisy připravené právníkem, ale svévolně upravený materiál. Tím prý správně nezahájil správní řízení. Průša, jenž si vyslechl i kritiku kvůli špatné mediální komunikaci, slíbil, že dopisy pošle znovu. Upozornil také, že ZČU podala trestní oznámení kvůli úniku informací, a sdělil, že právnická fakulta dostala pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů.

„Jediné, co chybělo, bylo materiál připravený právnickou fakultou podepsat a orazítkovat. Vy jste to zeditoval, vymazal část, nekonzultoval to s nikým. Dle mého názoru jste porušil to, k čemu jste se zavázal,“ řekl rektorovi senátor z řad studentů Tomáš Hnetila. Rektor svou chybu uznal, nic tím ale prý nesledoval. Sám prý takový dopad svého postupu nečekal.

Šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková:

„Postup rektora dostal celou ZČU a právnickou fakultu do velmi špatného světla, ukázal skupinu neprofesionálů… Přitom víme, že to bylo velmi dobře připraveno.“

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Průša dnes odeslal informace o zahájení správního řízení dalším třem držitelům Ph.D., tentokrát ale dodržel doporučení experta na správní právo Františka Korbela. „Ta věc je sama o sobě tak složitá, že nemá cenu si na samém počátku řízení přidělávat ještě další starosti,“ dodal Korbel s tím, že nešlo o pochybení zásadní, ale byla to vada řízení.

Senátoři také řešili únik informací ze zprávy vyšetřovací komise, tedy jmen hříšníků, jež se objevila v médiích. Zprávu s plnými jmény dostali podle Průši jen on, ministryně školství, šéfka Akreditační komise, šéfka kontrolní komise ZČU a děkan práv. Vše prý bylo v naprosté opatrnosti. Kvůli úniku podala ZČU trestní oznámení na neznámého pachatele.

Právnická fakulta už také dostala první pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Částku 18 tisíc korun musí zaplatit za zveřejnění seznamu, v němž byla i jména studentů. Úřad na škole prováděl v uplynulých týdnech rozsáhlou kontrolu. Přišel na základě stížnosti fyzické osoby.