Na řeckou ambasádu někdo zaútočil zápalnou látkou

Praha - Do zahrady u řecké ambasády v Praze 6 dnes krátce po půlnoci někdo hodil zápalnou látku neznámého původu. V době události bylo velvyslanectví prázdné a uzamčené, uvedla na policejním webu mluvčí Eva Miklíková. Úmyslné zapálení porostu zahrady potvrdila i mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Okolnosti případu nyní vyšetřuje policie, po pachateli či pachatelích pátrá.

Pracovnice zastupitelského úřadu soudí, že za požárem zřejmě stojí anarchisté, kteří středeční a dnešní den vyhlásili jako dny solidarity s jejich kolegou Giannisem Dimitrakisem, který byl v roce 2006 odsouzen k mnoha letům vězení a v současné době v Řecku soud projednává jeho odvolání.

Policejní mluvčí Eva Miklíková:

„My prozatím nemáme poznatky o tom, zda tento případ má na svědomí jedna nebo více osob. Samozřejmě shromažďujeme k této věci veškeré podkladové materiály, důkazní materiál, budeme vyslýchat všechny zúčastněné osoby, taktéž vytěžovat kamerový záznam z těchto míst.“

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Útoky se odehrály i v dalších zemích - vedle samotného Řecka i ve Španělsku, Velké Británii, Francii a Argentině. Právě na budovu řeckého velvyslanectví v argentinském Buenos Aires zaútočilo asi 50 lidí zápalnými lahvemi a posprejovali ji nápisy. Podle pracovnice pachatel v Praze ale neměl v úmyslu způsobit velkou škodu. Současně vyloučila i variantu, že by celá událost souvisela s tím, že se Řecko potýká s finanční krizí, která ohrožuje stabilitu eura i solventnost některých dalších zemí z jižního okraje eurozóny.

Podle Adamcové požár poškodil i vstupní dveře velvyslanectví, přičemž škoda činí 20 tisíc korun. Hasiči se ale museli při likvidaci požáru vypořádat s tím, že nesmějí vstoupit na území cizího státu. Oheň proto uhasili přes plot, vysvětlila mluvčí.

V Česku žije několikatisícová řecká komunita, která v Československu vznikla v roce 1949 jako důsledek občanské války v Řecku. Při sčítání lidu v roce 2001 se k řecké národnosti přihlásilo zhruba 3 200 osob. Podle odhadů zástupců řecké menšiny může komunita ale čítat až jednou tolik lidí.

Vydáno pod