Vrah Roubal neuspěl ve sporu s VZP kvůli punčochám

Praha - Pětinásobný vrah Ivan Roubal dnes neuspěl ani ve svém sporu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou kvůli nároku na stahovací punčochy. Instituce mu nemusí zaplatit vymáhaných 200 tisíc korun, rozhodl pražský městský soud. Již dopoledne soud zamítl žalobu, kterou na doživotí odsouzený muž podal na ministerstvo spravedlnosti kvůli újmě za uloženou pětidenní izolaci. Roubal se na úřadu domáhá 25 tisíc korun. Rozhodnutí nejsou pravomocná.

Podle Roubalovy žaloby mu pojišťovna po čtyři roky nedodávala stahovací punčochy, přestože je kvůli onemocnění cév potřeboval. V důsledku toho se mu prý výrazně zhoršily jeho křečové žíly a hrozí mu amputace nohou. Osmapadesátiletý Roubal vede ještě další spor - s vězeňskou službou. Žádá po ní 200 000 korun, protože mu prý stejně jako VZP a ministerstvo poškodila zdraví.

Vězeňská služba podle něj výrazně prohloubila jeho cukrovku, protože nemohl jíst dietně. Další zdravotní komplikace přinesl Roubalovi podle jeho slov nedostatek pohybu. Vězeňská služba mu prý také neumožnila pracovat, a vydělat si tak alespoň minimální mzdu na doplatek pojišťovně za nadstandardní punčochy. Zástupci obou žalovaných to odmítli.

Roubal se soudí také kvůli pětidenní izolaci

Po ministerstvu spravedlnosti žádal 25 000 korun s tím, že mu vězeňská služba uložila neoprávněně pětidenní izolaci. Trest prý dostal za poškození tepláků. Našíval si na ně totiž knoflíky, kterými si připínal kompresní punčochy používané při onemocnění cév. Podle Roubala mu dozorci způsobili psychické trauma.

Roubalovy civilní spory provázejí přísná bezpečnostní opatření. Doživotně odsouzeného muže do jednací síně doprovázela ozbrojená a maskovaná eskorta vězeňské služby. Se svými komplici totiž v roce 1994 přepadl pražskou autopůjčovnu Zapap. Dva její majitele svázal do kozelce, ti se poté udusili. Soud mu prokázal i další tři vraždy a v květnu 1999 odsoudil tehdy osmačtyřicetiletého zemědělce na doživotí. Muž si trest odpykává ve Valdicích na Jičínsku.

Ivan Roubal žaluje VZP a vězeňskou službu
Zdroj: ČT24