Novotný byl propuštěn z vazby, Kvapil v ní zůstává

Brno - Bývalý tajemník městské části Brno-střed Radovan Novotný obviněný z korupce na radnici v Brně-Žabovřeskách byl dnes propuštěn z vazby. Novotný je stíhán na svobodě poté, co státní zástupce vzal zpět stížnost na rozhodnutí o jeho propuštění na kauci. Druhý obviněný, bývalý starosta Žabovřesk Aleš Kvapil, zůstává ve vězení. Oba brněnští politici byli obviněni z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až 12 let vězení.

„S obviněním, jak je naformulováno, nesouhlasím,“ uvedl Novotný pro Českou televizi krátce pro propuštění z vazby. Milion korun, které převzal od podnikatele Jiřího Štopla prý nebyly úplatkem. „Ten milion byl za inženýrskou činnost, kterou jsem mu nabízel při přípravě jeho stavby,“ vysvětlil Novotný. O tom, zda bude i exstarosta propuštěn z vazby, bude v pátek v neveřejném řízení jednat Krajský soud Brno.

O propuštění dvojice na kauci rozhodl v uplynulých dnech Okresní soud Brno-venkov. Kvapil složil čtyři a Novotný dva miliony korun. Brány věznice v Brně-Bohunicích měli opustit již minulý pátek. Krátce před tím ale státní zástupce podal na verdikt soudu stížnost. Tvrdil, že soud se dostatečně nezabýval původem peněz, kterými byly kauce uhrazeny.

Radovan Novotný bezprostředně po opuštění vazby (zdroj: ČT24)

Státní zástupce stížnost stáhl

O propuštění Novotného dnes v neveřejném jednání rozhodoval krajský soud. Vzhledem ke tomu, že žalobce vzal zpět stížnost na rozhodnutí okresního soudu, dal souhlas k propuštění Novotného z vazby. Stalo se tak krátce po 16:00. Novotný při odchodu z brněnské vazební věznice novinářům řekl, že s obviněním nesouhlasí.

Kvapil s Novotným chtěli podle neoficiálních informací úplatek za to, že získají soukromé firmě povolení pro stavební projekt v Žabovřeskách. Patřili k vlivným členům brněnské ODS. Byli z ní vyloučeni. Nyní jsou ve vazbě v Brně-Bohunicích.

Vydáno pod