Kritika obřího tendru Nemocnice Na Homolce - jde prý o skrytý tunel

Praha - Nemocnice Na Homolce – státní zařízení zřízené ministerstvem zdravotnictví - pokračuje v najímání soukromých firem, kterým předává agendu spojenou s chodem zařízení. To kritizují někteří poslanci ze zdravotního výboru. ČT už dřív informovala, že se takto nemocnice zbavila vedení účetnictví nebo právních služeb. Teď je ale na obzoru obří zakázka - nemocnice hodlá do soukromých rukou svěřit správu informačních technologií za téměř půl miliardy korun.

Podle poslance KDU-ČSL Ludvíka Hovorky jde o skryté tunelování společnosti. „Množství finančních prostředků se vyvádí ven z Homolky. A já si myslím, že to je špatně a že to znamená jakýsi systémový tunel na tuto nemocnici,“ uvedl Hovorka.

K dřívějším tendrům na účetní a právní služby má teď přibýt další. Pětiletá zakázka na výpočetní služby za astronomických 415 milionů korun bez DPH.  „Výhodnost je v tom, že bychom rádi v budoucnosti soustředili činnost informatiky v jednom subjektu, který zajistí profesionální služby Nemocnici Na Homolce,“ vysvětluje ředitel nemocnice Vladimír Dbalý.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Hovorka se obrátil i na NKÚ

Ministerstvo zdravotnictví v obecné rovině najímání soukromých firem, tzv. outsourcing, hájí. Náměstek Marek Šnajdr (ODS) ale přiznal, že od managementu ví jen o najímání menších služeb, a ne o tendru za téměř půl miliardy. Přesto je podle něj outsourcing běžná věc a Hovorka prý věci nerozumí. „Zdůrazňuji, že úklidy, údržby, vedení účetnictví je naprosto běžná věc, která se outsourcuje ve státních, soukromých i v krajských nemocnicích. Obávám se, že pan poslanec Hovorka této problematice nerozumí,“ prohlásil.

O situaci v Nemocnici Na Homolce by se mělo ještě do voleb mluvit i na půdě Poslanecké sněmovny. Poslanec Hovorka totiž požádal o svolání mimořádného jednání zdravotního výboru, který by měl ministerstvu jako zřizovateli nemocnice uložit, ať výběrová řízení zruší. „Zdá se, že z té nemocnice zůstává jakoby slupka a veškeré ty činnosti se vyvádějí ven. Takže je připraven návrh usnesení a také žádáme o předložení veškerých dokladů,“ prohlásil Hovorka. Podobně hovoří i poslanec ČSSD David Rath: „Zdravotní výbor se tím by měl zabývat, protože jde o státní nemocnici a tady skutečně je podezření, že se vyvádějí velké peníze mimo veřejný rozpočet,“ řekl. Hovorka také chce, aby se věcí zabýval i kontrolní výbor sněmovny a obrátil se i na Nejvyšší kontrolní úřad.

Neurologické oddělení Nemocnice Na Homolce
Zdroj: ČT24