Tisíce lidí se na Velehradě rozloučily s kardinálem Špidlíkem

Praha – Minulý týden zemřel v Římě ve věku devadesáti let kardinál Tomáš Špidlík. Rozloučení s uznávaným teologem, filozofem a spisovatelem proběhlo po celotýdenních přípravách dnes odpoledne na Velehradě. Zádušní bohoslužbu slavil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Tělo kardinála Špidlíka bude pochováno v hrobce ve velehradské bazilice. Špidlík vedl v roce 1995 duchovní cvičení papeže Jana Pavla II. a ten ho v říjnu 2003 jmenoval kardinálem.

Jezuita Špidlík byl v církevních kruzích znám především jako znalec východokřesťanské spirituality, který připravoval jako první Čech duchovní cvičení pro papeže Jana Pavla II. V Itálii žil několik desetiletí a uznání si vysloužil i jako reprezentant a propagátor české kultury v zahraničí. Vatikán se s českým kardinálem zádušní mší rozloučil už v úterý 20. dubna.

Ředitel Centra Alleti v Olomouci Pavel Ambros:

„Když chceme mluvit o kardinálu Špidlíkovi a Radiu Vatican, pak musíme říct, že on vytvořil svébytný vysílací formát. Jeho páteční hovory k nedělní liturgii se staly naprosto proslulými, tam se mu otevřela možnost komunikovat svou originalitu, to znamená velkou znalost křesťanské tradice, schopnost vnímat potřeby dnešních lidí, a to doplnil špetkou proslulého špidlíkovského humoru.“

Pohřeb začal ve velehradské bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje ve čtyři hodiny odpoledne. Její hlavní částí byla bohoslužba za zemřelého kardinála, poté následoval pohřební obřad. Rakev pak opustila hlavní loď baziliky a byla přenesena do vedlejší kaple. Kardinál bude pohřben v sarkofágu ve velehradské bazilice.

Se Špidlíkem se kromě rodiny a církevních hodnostářů či prostých kněží přišli rozloučit i představitelé státu, kardinálovi bývalí žáci i davy věřících. Velehradská bazilika byla zaplněná do posledního místa, řada lidí tak sledovala poslední rozloučení před katedrálou díky rozhlasovému přenosu. Lidé se budou moci poklonit Špidlíkově památce i po dnešním smutečním obřadu. Rakev s ostatky kardinála bude od soboty umístěna v Královské kapli baziliky.