4. brigádě rychlého nasazení bude velet Hlaváč

Žatec (Lounsko) - Pětačtyřicetiletý plukovník Miroslav Hlaváč v Žatci na slavnostním nástupu převzal funkci velitele 4. brigády rychlého nasazení. Jeho předchůdce, plukovník Ladislav Jung, bude od 1. května řídit odbor pozemních sil generálního štábu. Hlaváčovi funkci oficiálně předal náčelník štábu Vlastimil Picek. Jung jako poslední akt ve funkci velitele ocenil 20 příslušníků čestnými odznaky 4. brigády rychlého nasazení za příkladnou práci.

Za svůj nejbližší úkol v nové funkci Hlaváč označil dokončení výcviku a přípravu příslušníků brigády rychlého nasazení před jejich další zahraniční misí. „Bude se odehrávat zejména ve výcvikovém prostoru Hradiště. Naskočil jsem do rozjetého vlaku. Musím být připraven brigádu nebrzdit, ale přispět k jejímu rozvoji,“ uvedl Hlaváč, který dosud působil jako náčelník odboru bojové přípravy pozemních sil na Velitelství společných sil v Olomouci.

V září odletí podle Hlaváče do Afghánistánu prvních 55 příslušníků brigády z takzvaného výcvikového a mentorovacího týmu, jehož úkolem bude zejména výcvik vojáků afghánské armády. „Mise bude standardně půlroční,“ doplnil. Od 26. dubna působí v Kosovu posádka tří nových obrněných transportérů Pandur z výzbroje 4. brigády rychlého nasazení. „Ještě letos zamíří další čtyři pandury s vycvičenými osádkami také do Afghánistánu,“ dodal Hlaváč.

Rozhovor s Miroslavem Hlaváčem (zdroj: ČT24)

Jung sloužil u 4. brigády rychlého nasazení 15 let, v jejím čele stál v posledních dvou letech. „Důvodem změny na velitelském postu je rotace kádrů. Dnešním aktem to nekončí, vymění se i další velitelé brigád či základen. Plukovník Jung má spousty zkušeností, chceme, aby je nyní předal i na generálním štábu, aby se mohl podílet na dalším rozvoji Armády ČR,“ řekl Picek.

Vydáno pod