Další výslechy kvůli Krakatici, vypovídal už i ministr Pecina

Praha - Kvůli policejnímu spisu Krakatice, který mapoval aktivity zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka, probíhá další kolo výslechů. Bývalý detektiv Karel Tichý, který spis založil a vedl, totiž kvůli své výpovědi ve sněmovně čelí trestnímu oznámení. A policie si kromě něho zve na výslechy i sněmovní úředníky. Vypovídal už také ministr vnitra Martin Pecina.

Sám Tichý je k výslechu pozván na 14. května: „Já jsem sám zvědav, až se dozvím, kdo to trestní oznámení na mě podal. To si myslím, že potom objasní celou řadu dalších věcí,“ uvedl bývalý detektiv. Ten před sněmovním výborem pro bezpečnost vypovídal 23. března, když byl pro účely jednání zbaven mlčenlivosti. Jednání ale bylo tajné a ani nikdo z přítomných nesmí prozradit žádné informace.

Kdo na Tichého podal trestní oznámení, už je ale známé – byli to bývalý šéf policejní inspekce Zdeněk Pelc a jeho náměstek Dušan Brunclík. Tichý je prý totiž na jednání před poslanci obvinil, že ho vyšetřovali na zakázku. Ani jeden se ke kauze nechce vyjadřovat. Ministr vnitra ale jejich totožnost potvrdil: „To skutečně vím, vím to pozitivně, vím to od těchto dvou pánů,“ uvedl ministr vnitra.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Kriminalisté chtějí vyslechnout i další účastníky uzavřeného jednání, od předsedy výboru Františka Bublana si proto vyžádali prezenční listinu. Policisté chtěli také zvukový záznam z jednání, ten ale vůbec nevznikl: „Zasedání výboru bylo utajené, záznam se nepořizoval podle jednacího řádu, takže v tomto směru jsem nemohl policii nic poskytnout,“ vysvětluje Bublan. Policie také chtěla vyslechnout tajemníka výboru Jana Čecha. Ten ale nejdřív požádal kancelář sněmovny o stanovisko, zda je to vůbec možné a zatím nedostal odpověď.

Výslech Tichého poslanci opakovaně odkládali

Spis Krakatice mapuje aktivity zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Ten měl údajně úzké kontakty s některými politiky. Bezpečnostní výbor měl Karla Tichého vyslechnout už loni v březnu, jenže termín pak byl odložen kvůli blížícím se volbám do Evropského parlamentu. Nedošlo ani na zářijový termín, protože se zase blížily později zrušené volby do sněmovny. O odklad se snažila hlavně ODS, která se obávala zneužití informací v předvolebním boji.

Ve spisu Krakatice figuruje jméno místopředsedy ODS Ivana Langera pod přezdívkou Íčko, jako Téčko je zde uveden bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Na jednání bezpečnostního výboru prý zaznělo i jméno lobbisty Miroslava Šloufa, který byl poradcem tehdejšího premiéra Miloše Zemana. Detektivové v letech 1999 až 2002 prověřovali údajné prorůstání zločinu a politiky. Spis je od roku 2002 v archivu a část z něj je dokonce skartována, i přesto z něj na veřejnost do dnešní doby unikají informace.

Karel Tichý
Zdroj: ČT24