Ministerstvo má aktualizovat seznam bezproblémových projeků ROP

České Budějovice - Výbor regionální rady Jihozápad chce od ministerstva financí aktualizovaný seznam bezproblémových projektů z 5. výzvy regionálního operačního programu, který vyšetřuje policie. Předsedkyně výboru a hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová poté tyto projekty podepíše. Výbor navíc nechá přehodnotit i šestou výzvu, která byla hodnocena podle stejné metodiky, uvedl místopředseda výboru a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Od ministerstva výbor dostal seznam bezproblémových projektů zhruba před měsícem, nyní ho chce s ohledem na postup policejního vyšetřování aktualizovat. Chtěl by ho získat do 10. května. Zimola nedokázal odhadnout, kolik bezproblémových projektů bude.

„Věřím, že i ministr financí si uvědomuje, že vše nyní záleží na tom, jak se podaří podepisovat smlouvy. Záleží na jeho rozhodnutí,“ podotkl Zimola. Ministr Eduard Janota podle něj může i říct, že za dané situace není možné podepsat ani jeden projekt a je potřeba všechny přebodovat. „I s touto variantou počítáme, ale chceme to slyšet od ministra financí,“ doplnil Zimola.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Odvolání ředitele Trnky neprošlo

Členové rady jednali i o odvolání ředitele Úřadu regionální rady Jiřího Trnky, jenž je kvůli rozdělování dotací ve vazbě. To se ale nepodařilo. Na jihočeské straně se pro tento krok nenašla většina, proti byli zástupci ODS. Podle Zimoly je jasné, že Trnka porušil paragrafy zákona o úřednících, proto je možné ho odvolat.

Nejasnosti v přidělování dotací se týkají žádostí podaných v 5. výzvě ROP v hodnotě 3,8 miliardy korun. Smlouvy se 177 úspěšnými žadateli nebyly dosud podepsány. V Jihočeském kraji už začala stavět bez podpisu hejtmanky řada úspěšných žadatelů, na Plzeňsku také, ale méně.

Vydáno pod