Novinka v českém školství - do lavic míří elektronický sešit

Praha – Moderní technologie mění od základu české školství. Jednou z věcí, které procházejí zásadní změnou, jsou obyčejné sešity. Na výzvu učitele, aby si je připravili, žáci vytáhnou z tašky přenosný počítač, ve kterém mají sešit elektronický. Novinku vymyslel šestnáctiletý student Jakub Rož a za svoji internetovou aplikaci získal i cenu na letošní soutěži Junior Internet.

Jakuba už nebavilo nosit do školy spoustu sešitů a tak vymyslel elektronický. „Školní sešit umí vést a spravovat veškeré vaše sešity a to online. Také umí editovat tyto sešity a hlavně jeho velká výhoda je jeho sdílení s přáteli na Facebooku,“ popisuje Jakub výhody svého vynálezu.

Oceňují to i jeho spolužáci. „Můžu si zapsat zápisky přímo při hodině a píšu si to do notebooku, takže je mám kdekoliv,“ říká například Marek Hrabě. Jiní zase vyzdvihují výhodu, že budou mít učivo k dispozici, i když kvůli nemoci zameškají hodinu. Po třech měsících od spuštění používá elektronický sešit přes 2500 studentů, každý den přibývá zhruba 50 dalších.

Pedagogové zvedají varovný prst

Učitelé ale z elektronického sešitu tak nadšeni nejsou. Bojí se třeba dalšího zhoršení rukopisu žáků nebo ještě většího rozšíření kopírování. „Domácí úkoly a referáty se na internetu sdílejí už dávno, někdo toho využívá, někdo toho zneužívá,“ popisuje současný stav Vít Janda z Gymnázia Jana Palacha v Praze. „Myslím si, že to k tomu vede, ale nemyslím si, že je to zlo, ale naopak. Když to vezmu na sebe, tak čím víc jsem líný, tak tím si myslím, že mám větší produktivitu, protože se nezabývám věcmi, který nejsou tak důležité,“ podotýká Jakub Rož.

Podle Výzkumného ústavu pedagogického Jakubův elektronický sešit potvrzuje fenomén, kdy nové technologie nepřicházejí do škol shora, ale od samotných žáků. „Je to další takový hřebíček do rakve toho tradičního přístupu ke vzdělávání a výuce,“ myslí si Ondřej Neumajer z Výzkumného ústavu pedagogického. I ústav totiž předpokládá, že papírové sešity ze škol zmizí úplně. Otázka jenom zní kdy.