Tauernský tunel má nový tubus, ten starý se uzavřel

Flachau (Rakousko) – Rakouští silničáři otevřeli druhý tubus tauernského dálničního tunelu. Řidiči při letních cestách na jih ale žádnou úlevu nepocítí, zároveň se totiž uzavřel původní tubus, který se teď bude rok rekonstruovat. Kolony z oblíbené trasy, po které jezdí řada českých řidičů k moři, snad zmizí před prázdninami 2011. Zatím je jedinou alternativou podjet Taury autovlakem.

Rakousko původně plánovalo nechat přes léto v provozu oba tubusy a původní tunel začít opravovat až po opadnutí letního náporu. Ukázalo se ale, že by to nepomohlo. „Chceme celý tunel zprůjezdnit před příštím létem, ale kdybychom teď ztratili dva měsíce, tak bychom to nestihli,“ shrnula hejtmanka Solnohradska Gabi Burgstallerová.

Nový tubus je ale i při obousměrném provozu mnohem bezpečnější než ten, ve kterém při požáru v květnu 1999 zahynulo dvanáct lidí. Na šesti kilometrech je 26 únikových průchodů do sousedního tubusu a zhruba stovka ventilátorů schopných odsávat mračna dýmu. Kdyby měl podobné zabezpečení i starý tubus, možná by měla tragédie méně obětí.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Stavba nového tubusu trvala čtyři roky, po rekonstrukci starého by konečný součet všech nákladů měl činit 212 milionů eur.

Nový tubus doplnil a dočasně nahradil nechvalně známý starý tunel.
Zdroj: ČT24