SÚKL pokutuje lékárny, které neposílají data do databáze

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv začal pokutovat lékárny, které do centrální databáze odmítají posílat data o vydaných lécích. Zhruba stotisícové tresty už dostalo sedm lékáren včetně jedné fakultní nemocnice, číslo ale nemusí být konečné. S dalšími totiž vede SÚKL správní řízení. Lékárníci argumentují, že po nich chce ústav citlivá a osobní data - tím prý porušuje zákon. Lékárny se proto proti pokutám odvolaly k ministerstvu zdravotnictví.

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka postupuje ústav nátlakově, přitom prý po lékárnách žádá data, která jsou v rozporu se zákony. „SÚKL rozšířil tato hlášení i o identifikaci pacientů, lékařů, kteří ty léčivé přípravky předepisují a lékárníků, kteří tyto přípravky vydávají,“ vysvětluje Havlíček. 

Státní ústav pro kontrolu léčiv už za sběr dat dostal víc než dvoumilionovou pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Z požadovaných dat proto vypustil rodná čísla pacientů. Podle mluvčí ústavu Veroniky Petlákové už teď nemůže být žádná obava o data pacientů. „Zákon o léčivech jasně ukládá lékárnám povinnost zasílat informace o léčivých přípravcích ne do centrálního úložiště, ale do databáze lékáren,“ zdůrazňuje Petláková.   

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

SÚKL ale zřejmě zákon nadále porušuje, Česká televize má totiž k dispozici nové vyjádření ochránců dat, které to potvrzuje: „Forma hlášení o vydaných léčivých přípravcích nemá, co do rozsahu osobních údajů lékaře nebo lékárníka, dostatečnou právní oporu a vynucování splnění této povinnosti může znamenat porušení povinností správce nebo zpracovatele v souvislosti se zákonem č. 101/2000 sb.,“ uvádí Úřad pro ochranu osobních údajů ve svém prohlášení. 

Lékárníci se proto budou proti pokutám bránit, pokud neuspějí s odvoláním u ministerstva spravedlnosti, tak se chtějí se Státním ústavem pro kontrolu léčiv soudit.

Úřad pro ochranu osobních údajů
Zdroj: ČT24