Rodina malého Jakuba trpícího epilepsií nemá peníze na asistenčního psa

Šumperk - Šestiletý Jakub z Bludova na Šumpersku má dětskou mozkovou obrnu a těžkou formu epilepsie. Odborníci doporučili rodině asistenčního psa a vážně nemocný Kuba začal dělat neuvěřitelné pokroky. Problémem ale je, že výcvik psa přijde asi na 200 tisíc korun. Stát ho nehradí a rodina tolik peněz ani zdaleka nemá. Šestiletý Jakub byl až do 10 měsíců normální zdravé dítě, potom však přišel šok.

„Dostal první epileptický záchvat,“ vzpomíná Jakubova matka Eva Mesároszová. Podle lékařky Hany Všetečkové má Jakub vzácnou formu epilepsie, která je těžko ovladatelná běžnými léky. Lékaři rodině doporučili, aby Jakubovi pořídili psa. Speciálně vycvičená fenka Kaira snáší agresivní projevy jeho nemoci.

A Kuba po několika setkáních s ní dělá obrovské pokroky. „Snažíme se dostat k tomu, aby Kuba pochopil, že když si k pejskovi lehne, dojde ke zklidnění organismu,“ řekla Michaela Drozdová, cvičitelka asistenčních psů.

Reportáž Ivany Bartoňové (zdroj: ČT24)

Výcvik asistenčního psa stát neplatí

Výcvik Kairy skončí na konci června a hned potom by ji mohla rodina získat. „Je tady však obrovské ale - vycvičit asistenčního psa stojí nejen spoustu času, ale i peněz,“ konstatovala Drozdová. Kaira bude fakturována za 195 tisíc korun. Je to stejná částka jako za psa vodicího. Ten je ale na seznamu kompenzačních pomůcek, a proto jeho výcvik platí stát.

U psů asistenčních si musí rodina pomoci sama. Že by však rodina dala sama dohromady 195 tisíc korun, je prakticky nemožné. „Leda kdybychom prodali dům, ale z jedné výplaty to nejde,“ podotkla Mesároszová. Občanské sdružení Pes pro tebe ročně vychová a předá dva asistenční psy. Zatím je vždy zaplatili sponzoři.