Kuchaři z Harrachova slavili úspěch na soutěži Czech Food Cup

Karlovy Vary - Nejlepší česká a moravská jídla ochutnaly stovky lidí v Karlových Varech. Kuchařské týmy soupeřily v národní gastronomické soutěži Czech Food Cup. Hlavním tématem byla rajská omáčka. Nejlepší rajskou vaří podle poroty kuchaři z Orea Hotelu Bílý Hořec v Harrachově. Vítězové finále získali 55 555 korun. Food Cup je součástí projektu Ochutnej Českou republiku, který se už několik let věnuje propagaci tradiční české kuchyně. Do karlovarského finále se dostaly restaurace, které uspěly v pěti regionálních kolech.

Každý tým soutěžil se dvěma pokrmy. Povinná byla rajská omáčka. Další pak regionální specialita, kterou si kuchaři sami vybrali. Převládala mezi nimi jídla s králičím a vepřovým masem. „Jsme z východních Čech z Podkrkonoší, vybrali jsme hronovskou vepřovou pečeni na zázvoru, protože to je starý recept, který se v našem regionu vařil dávno,“ řekl kuchař Petr Zach. Milan Škultéty z Karlových Varů naopak zvolil zaječí stehýnko plněné kořenovou zeleninou s karlovarským knedlíčkem.

Porota se skládala z odborníků, ale i politiků

Na soutěži Food Cup se vařila rajská (zdroj: ČT24)

Jídla hodnotila devítičlenná porota. Byli v ní hlavně odborníci na gastronomii, ale i politici, zástupci firem a České televize. Jednotlivé porce museli posuzovat hned čtyřikrát. „Hodnotíte prvně vzhled, pak nastává vůně, takže musíte trošičku ovonět a když vás to zaujme, tak začnete konzumovat,“ podotkl člen poroty Stanislav Zukal.

Do hodnocení jídel se zapojili svým hlasováním i návštěvníci. Největší počet bodů nakonec získala Restaurace Bellevue z hotelu Bílý Hořec v Harrachově. Vítězný tým si odnesl 55 555 korun. Typicky česká jídla, jejich vývoj a historii v jednotlivých regionech představí i speciální osmidílné vydání Toulavé kamery, které Česká televize odvysílá o letních prázdninách.