Plzní projel konvoj svobody, tisíce lidí vítaly válečné veterány

Plzeň - Tisíce lidí dnes v Plzni znovu vítaly americké a belgické veterány, kteří před 65 lety krátce před koncem 2. světové války osvobodili Plzeň. Klatovskou třídou projel tzv. Convoy of Liberty, což byla kolona asi 230 historických vozidel, krátce před polednem přeletěly nad centrem města i dvě stíhačky Jas-39 Gripen české armády. Slavnostní atmosféru ve městě podtrhovala živá hudba, která vyhrávala na několika místech. Právě přehlídka historických vozidel patří mezi nejatraktivnější akce spojené s plzeňskými Slavnostmi svobody, které potrvají do čtvrtka.

Plzeňané vítali dojaté válečné veterány vlaječkami i květinami. Na oslavy přijel například 90letý Erik Petersen, který je pravidelným vzácným hostem slavností. Před 65 lety patřil do 16. obrněné divize a jako tankista zamířil tehdy přímo k radnici. Tam Američané reagovali na střelbu Němců, kteří byli ukryti v kostele svatého Bartoloměje. V Plzni je letos i o pět let mladší Verne Lewellen a Karl L. Lindquist i osmdesátiletý Charles Noble, nechybí ani vnuk generála Pattona George Patton Watters. 

Mezi nejvzácnější vozidla kolony patřily vozy druhé světové války a válečné obrněné transportéry. Kromě milovníků historických strojů a vojenských nadšenců z celé republiky přijeli na starých strojích také Belgičané, Němci, Italové, Francouzi a Švýcaři. Z vozů mávali, dětem rozdávali vlaječky a sladkosti. Češi jim tleskali, zdravili je anglickým hallo! Konvoj uzavíraly moderní vozy české a americké armády. 

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Lidé si mohou prohlédnout vojenské tábory

Stovky lidí si už také v centru prohlédly dobové vojenské tábory, které na několika místech připravili nadšenci různých military klubů. K největším patří kemp 16. obrněné divize U.S. Army ve Štruncových sadech s ukázkou autentické činnosti tábora americké armády v Plzni v květnu 1945. Nechybí obrněná technika, vojáci, polní nemocnice, kuchyně, autodílna a podobně. Hned vedle se prezentuje Kombinovaný oddíl Československého vojska ze západu pod velením U.S. Army v západních Čechách.   

Venkovní expozici Camp 1945 připravil také Klub 2nd Rangers v prostoru u kulturního domu Peklo. „Máme tu ukázku zbraní, které používala během druhé světové války spojenecká vojska, hlavně tedy Američané,“ uvedl člen klubu Jaromír Šmíd. Lidé si ale mohou prohlédnout i dobové plakáty, konzervy, knihy, bedny od munice, od proviantu a další předměty. Dobový tábor německé armády se nachází v prostoru U Ježíška. Svobodnou ulicí 1945 procházejí lidé v Proluce v Křižíkových sadech. 

Slavnosti svobody dnešním dnem nekončí. Až do čtvrtka se uskuteční několik pietních aktů, pokračuje největší prezentace české armády v Plzni, naplánováno je setkání veteránů s veřejností, slavnostní otevření muzea Českého rozhlasu v Plzni, několik kulturních programů i již tradiční vzpomínkový akt Díky, Ameriko! u památníku na Americké třídě.