Němečtí policisté neměli problém se zastavením nelegálního závodu

Hannover (Německo) – Němečtí policisté o víkendu nevpustili do země účastníky nelegálního závodu Gumball 3000. U hranic s Nizozemskem policie zastavila všechny jeho účastníky a autobusy je převezla do Dánska, kde měl závod pokračovat. Rychlé vozy „závodníků“ cestovaly na kamionech. Dolnosaské úřady se rozhodly jízdu zakázat jako nelegální závod – na rozdíl od svých českých protějšků, které nechaly probíhat podobnou jízdu po dálnici D1. Česká policie nezasáhla, její mluvčí pouze slíbila, že se strážci zákona pokusí dodatečně vymáhat pokuty za rychlou jízdu. Zastavovat „závodníky“ v provozu by prý bylo pro české policisty příliš riskantní – na rozdíl od jejich německých kolegů.

Trasa možná nejznámějšího nelegálního závodu luxusních aut Gumball 3000 letos vede z Londýna přes Nizozemsko, Německo a Dánsko do Švédska, odtud letecky do Kanady a dále po silnici do New Yorku. Němečtí policisté komplikovali cestu jeho účastníkům už v minulých letech, kdy vybírali pokuty za překračování rychlostního limitu. Letos zakázal jízdu dolnosaský správní soud. Němečtí policisté proto čekali u hranic s Nizozemskem a vozy polepené startovními čísly a emblémy akce do země nevpustili.

Při akci Gumball 3000 v roce 2007, kdy se závod jel se shovívavostí policie a úřadů také po českých dálnicích, byl v Makedonii těžce zraněn účastníkem závodu starší muž, který pak na následky zranění zemřel.

V paměti je i loňský nelegální závod Diamond Race, jehož účastníci se vydali z Česka do Itálie. Zatímco na českém území policie nezasáhla, hned za hranicí německá policie za dálničním přechodem Rozvadov zadržela na tři dny 35 automobilů v armádním objektu. Majiteli každého auta udělila pokutu tisíc eur. O zastavení akce tehdy rozhodla hornofalcká regionální vláda v Řeznu. Akci vyhodnotila jako nelegální závod a nařídila policii jízdu ukončit. Podle německých úřadů tyto akce nemají co dělat v běžném provozu na veřejných silnicích.

Vydáno pod