Na základně v Náměšti začalo cvičení Létající nosorožec

Náměšť nad Oslavou - Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou dnes začalo společné česko-britské vojenské cvičení Létající nosorožec (Flying Rhino 2010). V 08:30 vzlétly jako první letouny Tornado. Kromě základny se bude odehrávat také ve vojenských výcvikových prostorech Brdy a Libavá. Cvičení potrvá do 21. května, letos se koná už po osmé.

Cílem cvičení, kterého se zúčastní i ozbrojené síly Slovenska, Litvy, Dánska a USA, je výcvik předsunutých leteckých návodčích. Jejich úkolem je navádění letounů na pozemní cíle. Podle mluvčí cvičení Sabiny Introvičové budou vojáci také secvičovat koordinaci vedení ostrých střeleb letectva a dělostřelectva - právě v Brdech a Libavé.

Cvičení se zúčastní 3 000 osob, z toho 2 000 ze zahraničí. Letouny budou kromě kraje Vysočina využívat také vzdušný prostor Olomouckého, Pardubického, Jihomoravského, Moravskoslezského, Plzeňského a Středočeského kraje. Létat se bude každý pracovní den od osmi hodin ráno do jedné hodiny po půlnoci - cvičení se totiž zaměří hlavně na noční lety. Armáda žádá, aby lidé po dobu cvičení byli trpěliví a počítali s hlukem. Zatím žádné stížnosti nezaznamenala. Pokud se s nimi setká, je připravená jednat o případných úpravách letového plánu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Lidé z okolí základny ale příliš nadšeni nejsou. Na pravidelná cvičení si už zvykli, noční lety jsou pro ně ale novinkou. Obcím navíc vadí, že od armády nedostávají žádné kompenzace za zátěž. „Ty peníze by měly jít do obcí, ale nejdou tam a zůstávají úplně někde jinde,“ řekl ČT starosta Studence
Josef Zahradníček (KSČM). 

Lidem se noční lety moc nelíbí

V pátek se zástupci vedení základny setkali se starosty z okolních obcí. „Starostové si prohlédli letiště, vysvětlili jsme jim cíle cvičení,“ podotkla Introvičová. Letouny by podle ní měly na noční lety startovat před půlnocí. Při startu totiž letadla způsobují největší hluk, při přistání je hluková zátěž menší. „Budeme se snažit, aby návodčí splnili úkoly co nejdříve, pak noční lety ukončíme,“ uvedla Introvičová.

Cvičení letos klade větší důraz na noční navádění, na něž potřebují návodčí získat certifikát. „V zahraničí se bojové akce odehrávají většinou v noci, tam je práce návodčích velmi důležitá. Armáda ČR nemá školu pro letecké návodčí, jsme odkázáni na Brity a Američany. Cvičení je výbornou možností, jak certifikaci získat,“ uvedla Introvičová. Vyvrcholením cvičení budou ostré střelby pozemních a vzdušných sil.

Cvičení Létající nosorožec
Zdroj: ČT24