Průzkum pro OVM v Praze: V čele se drží ODS, TOP 09 a ČSSD dotahují

Praha – Podle průzkumu agentur SC&C a STEM pro předvolební Otázky Václava Moravce by volby do Poslanecké sněmovny v Praze vyhráli občanští demokraté. Na druhém a třetím místě by se se shodným výsledkem umístili sociální demokraté a TOP 09. Uspěli by i Věci veřejné a komunisté. Naopak Strana zelených, KDU-ČSL a zemanovci pětiprocentní hranici nepřekročili. Speciál Otázek Václava Moravce z Prahy mohou diváci sledovat ve středu 5. 5. od 21:00 na ČT1 a ČT24.

ODS by v Praze volilo 23,5 procenta oprávněných voličů. ČSSD a TOP 09 na ni ztrácí čtyři procenta hlasů, volilo by je 19,5 procenta lidí. Čtvrté místo obsadily v průzkumu Věci veřejné, pro které by hlasovalo 16 procent voličů. Do sněmovny prošla ještě KSČM se sedmi procenty. Neuspěli naopak zelení, pro jejich stranu by hlasovalo jen 4,5 procenta oprávněných voličů. KDU-ČSL a zemanovci získali shodně po třech procentech hlasů.

Prahu nyní ve sněmovně zastupuje 25 poslanců. Třináct za ODS, pět za ČSSD, dva za KSČM, jeden za KDU-ČSL, dva za Stranu zelených a dva nezařazení. Podle průzkumu plánuje jít k volbám více než polovina oprávněných voličů. Určitě volit půjde 57 procent občanů, spíše ano 26. Určitě k urnám nepřijde 8 procent voličů, spíše se voleb nezúčastní 9 procent lidí.

Hlavními hosty pořadu Otázky Václava Moravce Speciál  budou David Vodrážka (ODS), Martin Pecina (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Radek John (Věci veřejné) a Jiří Dolejš (KSČM). Osobnosti kraje zastoupí jaderný fyzik a zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch a politoložka a vedoucí Katedry politologie na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE Vladimíra Dvořáková.

Některá hlavní témata:

  • zadávání veřejných zakázek
  • korupce a protikorupční opatření
  • politika jako služba
  • volby do PS PČR
  • politická kultura
  • vztah hlavního města a ostatních regionů

Místo konání: Produkční dům Vzlet

Příští Otázky Václava Moravce Speciál se budou konat ve středu 12. května v Kladně a posledním městem, kam předvolební Otázky zavítají, bude 19. května Ostrava. Celý cyklus uzavře vpředvečer voleb duel lídrů dvou nejsilnějších stran.

Vydáno pod