Ředitel Homolky má vazby na advokátní kancelář zařizující obří tendr

Praha - Výběrové řízení pro nemocnici Na Homolce za téměř půl miliardy korun organizuje advokátní kancelář ŠACHTA & PARTNERS, která je napojená na podnikání rodiny ředitele nemocnice. Z výběrového řízení by měla vyjít firma, která by dodávala po dobu pěti let nemocnici všechny IT služby. Podle informací Českého rozhlasu však má advokátní kancelář k řediteli nemocnice Vladimíru Dbalému blízko i mimo aktivity zdravotnického zařízení. Dbalý se odmítl k situaci jakkoli vyjádřit.

Ředitel nemocnice v minulosti vlastnil firmu D+D Consult, za kterou dnes jedná jeho otec. Jako vlastníka firmy jsme našli společnost Denton Estates, která sídlí v americkém daňovém ráji ve státě Delaware, kde majitelům zaručují značnou dávku anonymity. Stejná americká firma je podle obchodního rejstříku také vlastníkem společnosti Acol, za kterou jednají advokáti z ŠACHTA & PARTNERS. Jedna anonymní firma tedy jedná jak za rodinu ředitele nemocnice, tak i za advokátní kancelář, což může být střetem zájmu.

Radim Bureš z Transparency International pro ČRo:

„Jestliže existuje jakási garážová firma, která vlastní společnosti, kdy jednou jedná za rodinu ředitele nemocnice a druhou jedná za právní kancelář, která pro nemocnici připravuje výběrové řízení za půl miliardy, tak tady je podle našeho názoru střet zájmu naplněn přímo.“

Ředitel nemocnice Dbalý se stejně jako jeho mluvčí nechtěl k propojení jeho rodiny a ŠACHTA & PARTNERS vyjadřovat. Nakonec na dotaz ČRo střet zájmu odmítl: „Já v té firmě nejsem zaměstnán, nemám s ní nic společného, opustil jsem ji a nejsem informován o žádných těchto aktivitách.“ Zároveň neodpověděl ani na dotaz, na základě jakého výběrového řízení a za kolik pracuje pro nemocnici advokátní kancelář ŠACHTA & PARTNERS. Stejně tak mlčí i kancelář, za kterou v tomto tendru jedná právník David Michal.

Právní kancelář pracuje i pro obchodní partnery nemocnice

ŠACHTA & PARTNERS zastupuje také firmy, které jsou obchodními partnery nemocnice. Společnost Alseda Medical vlastněná kyperskou firmou provozuje v nemocnici Na Homolce zdravotnické sklady. Od loňského roku si je pronajímá od nemocnice Na Homolce. Zároveň má tato firma několik smluv s dceřinou společností nemocnice, firmou Holte Medical. Předsedou její dozorčí rady je již zmíněný právník David Michal, který zastupuje i nemocnici.

David Michal také sedí v dozorčí radě dceřiné firmy nemocnice Homolka Premium Care. Ředitel nemocnice Vladimír Dbalý ale ani v tomto spojení nic divného nevidí. „Přece nezkoumám, kdo je s kým propojený. Já spolupracuji s nějakou právní kanceláří. Ta pro mě poskytuje velmi dobré a kvalitní služby, já jsem s ní spokojen a nezkoumám personální propojení kohokoli s kýmkoli. To není mým úkolem,“ řekl Radiožurnálu.