Praha odpírá školám peníze na asistenty, tvrdí rada postižených

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) si stěžuje, že Praha snížila letošní rozpočet na asistenty pedagogů o 40 procent. Magistrát navíc stanovil, že na asistenty mají nárok jen žáci vyžadující rozsáhlou péči. Předseda NRZP Václav Krása proto dnes novinářům řekl, že se obávají, že děti s lehkým nebo středním postižením na asistenty nedosáhnou. Náměstkyně primátora Marie Kousalíková to ale ve vypjaté atmosféře na dnešní tiskové konferenci rezolutně odmítla, rada prý počítá se špatnými čísly.

Trendem posledních let je začleňování dětí s lehkým a středním postižením do běžných škol. Školy pak dostanou na asistenty pedagoga nebo zvláštní pomůcky peníze navíc. Za děti se středním postižením jsou podle Krásy považováni třeba žáci, kteří chodí o holích, ale i vozíčkáři, kteří si umí leccos zařídit sami. Těžce postižené děti jsou pak zpravidla umisťovány do speciálních škol.

Václav Krása, předseda NRZP:

„My chceme, aby školy měly takové prostředky a takové prostředí, aby tam v zásadě mohli studovat všichni žáci se zdravotním postižením. Obáváme se, že právě tyto zásady tomuto trendu brání.“

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

„Většina integrovaných žáků se zdravotním postižením, kteří se vzdělávají v běžných školách, má střední zdravotní postižení, případně lehčí, ale při studiu potřebují pomoc asistenta pedagoga,“ sdělili zástupci NRZP. Praha prý přitom loni vydala na pedagogické asistenty 72 milionů korun, podle nedávného usnesení však od ledna do srpna 2010 vyčlenila na tyto účely jen 26 milionů.

Podle náměstkyně mohou finance ještě do škol dorazit

Snížení financí potvrzuje i třeba ředitel pražské ZŠ Na Líše Václav Hlinka, chybí jim prý celkově asi 300 000 korun. Navíc prý v zásadách přijatých magistrátem není přesně definováno, co je vysoká nebo velmi vysoká míra podpůrných opatření, od které se mají dotace na žáky odvíjet.

Náměstkyně Kousalíková ale toto tvrzení odmítá, peníze prý do škol přicházejí, škola Na Líše je tedy může dostat až v průběhu roku. „V roce 2009 jsme měli v Praze 337 úvazků asistentů pedagoga a v roce 2010 372 úvazků,“ upozornila Kousalíková s tím, že počet asistentů rozhodně neklesá. Navíc prý neklesl ani celkový rozpočet na asistenty, v prvním pololetí je na ně prý vyčleněno 36 milionů korun z magistrátu plus peníze z ministerstva školství.