Rath kvůli transparentu nadával studentům do fašistů

Slaný – Skupina studentů ukázala na předvolebním mítinku ČSSD ve středočeském Slaném transparent, který hlásal, že Jiří Paroubek bude brzy první zastřelený prezident v ČR. Podle serveru iDnes.cz vyvolal u sociálnědemokratických kandidátů rozhořčení a obzvláště rozčileně vystoupil hejtman kraje a druhý z krajské kandidátní listiny ČSSD David Rath. Studenty nazval fašisty, kteří ostatní lidi podněcují k násilí.

Milan Urban a David Rath se snažili transparent mladým lidem vytrhnout, po neúspěchu se s nimi alespoň začali verbálně dohadovat. Hejtman Rath podle iDnes.cz křičel, že jsou fašisti, že podněcují násilí a že takto se dříve chovali k sociálním demokratům Němci. Jiří Paroubek pak prý ještě dodal, že taková akce je za hranicí slušného chování. Organizátoři mítinku zavolali policii, protože ale mladí nijak závažně nenarušovali chod mítinku, nezasáhla.

Podle serveru panovalo na mítinku napětí již od samého začátku. Když se tu mladí lidé s transparenty začali scházet, obstoupila je ihned ochranka v oranžových vestách, kterou tvořili příznivci strany i profesionálové ze soukromé agentury. Studenty měli přesvědčovat, aby se zdrželi hlasitých projevů či pískání a natáčeli si je. Studenti se přesto pohybovali s transparenty po náměstí a při projevech politiků ČSSD pískali, křičeli a bučeli.