Obyvatelé Letné chtějí odškodnění za chátrající domy

Praha - Obyvatelé Letné, kde se razí tunel Blanka, žádají po hlavním městu záruky, že dá po dokončení stavby jejich domy do původního stavu. Praskají jim zdi a opadávají části fasád. Letenští už přesvědčili předsedu kontrolního výboru magistrátu, aby radním předložil ke schválení materiál, kterým by se město jako investor k opravám zavázalo bez ohledu na to, kdo vyhraje volby. Garanci oprav poškozených letenských domů i případné odškodnění obyvatel by magistrátní radní měli projednávat v polovině května.

Už tři čtvrtiny roku musí obyvatelé Letné snášet negativní dopady ražby tunelu Blanka. Doufali, že až Metrostav obě trouby spojí, detonace ustanou. Mýlili se. Právě prováděná ražba vzduchotechniky přináší ještě víc otřesů. Přibývá trhlin na stěnách, praskají komíny, odlupuje se omítka. „Nemáme jistotu, kdo nám škody uhradí,“ řekl obyvatel Letné Josef Šafář.

Ředitel odboru městského investora se snaží obyvatele Letné uklidnit tím, že na odstranění závad a odškodnění pamatuje stavební zákon. „Po dokončení ražeb se zdokumentuje stav jednotlivých domů a na základě tohoto zjištění se s majiteli konkrétních domů dohodne způsob kompenzace,“ prohlásil Jiří Toman. Podle Šafáře ale není nikde určeno, kam právo majitele bytu nebo pozemku sahá.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Radní budou návrh projednávat v polovině května

Letenští se proto obrátili na předsedu kontrolního výboru magistrátu, aby radním hlavního města předložil ke schválení materiál týkající se záruk. „Přestože je vyčleněno asi 150 milionů korun na opravy, mají lidé takový pocit nedůvěry, že kdyby opravy byly větší, tak se vyčerpá částka a pak se skončí,“ podotkl předseda kontrolního výboru František Hoffman. Vedle oprav chce Hoffman pro obyvatele Letné prosadit také finanční bonus. Pokud by na kompenzaci škod částka 150 milionů korun nestačila, další peníze by se podle něj mohly čerpat z rezerv.

Trhlina
Zdroj: ČT24