Zástupci trojkoalice se shodli na rušení ministerstva pro evropské záležitosti

Praha – Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se předběžně shodli na zrušení ministerstva pro evropské záležitosti. Jeho kompetence by v budoucí vládě mohl zastávat státní tajemník odpovědný ministerstvu zahraničních věcí. Vyplynulo to z vyjádření účastníků schůzky. Zástupci vznikající středopravicové koalice v těchto dnech diskutují celkem o sedmi oblastech vládního programu. Další setkání expertního týmu bude na programu počátkem příštího týdne.

„Myslím, že jsme se všichni shodli, že to nemusí být ministr,“ potvrdil rušení ministerstva exministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Také bývalý ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který v jednání zastupoval ODS, tuto informaci nevyvrátil. Ministerstvo vzniklo v souvislosti s českým předsednictvím EU, Vondrův tým ho připravoval a koordinoval.

Slučování ministerstev a zeštíhlování státní správy slibovaly před volbami všechny tři strany. Například Věci veřejné chtějí sloučit ministerstva obrany a vnitra do jednoho resortu bezpečnosti. Nečas mluvil o rušení či slučování několika resortů. To, že se všechny tři strany staví vstřícně k návrhu zrušit funkci ministra pro EU, již během dne avizoval šéf VV Radek John.

Podle politologů mohou nastat neshody u zahraničních misí

Straničtí experti ale ještě budou muset probrat celou řadu bodů. Věci veřejné například požadují miliardové škrty v rozpočtu armády, zároveň by ale rády podpořily posílení české účasti v zahraničních misích NATO. Právě shoda všech tří stran na zahraničních misích přitom může být podle některých politologů problémem.

Z dřívějších informací vyplývá, že ODS slíbila posilování euroatlantické zahraniční vazby. Je proti oslabování NATO budováním vlastních obranných struktur EU, odmítá federalistické tendence EU a požaduje stejné podmínky pro všechny země EU. Občanští demokraté také podporují vstup zemí bývalé Jugoslávie do Evropské unie a je i pro vstup Turecka, pokud splní stejné podmínky jako ostatní žadatelé.   

TOP 09 prosazuje, aby v nové koncepci NATO byl závazek společné obrany. Podporuje aktivní účast na aliančních operacích, evropskou integraci a rozšiřování EU zejména na západním Balkánu. Věci veřejné například podporují vybudování funkční evropské ozbrojené síly, která by doplnila potenciál NATO. Strana podporuje proces evropské integrace, je proti vstupu Turecka do EU a proti rozšiřování unie mimo území Evropy. Věci veřejné také požadují rovné postavení nových a starých zemí unie.

Jednání o korupci prý zatím bez problémů

Dnes se sešla také skupina, která vyjednává opatření v boji proti korupci. Právě toto jednání bude zřejmě jedno z nejsledovanějších, protože se zdá, že právě rozdílné pohledy na boj s úplatky patří k nejspornější části vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Dnes prý ale vyjednávači nenarazili na žádné nepřekonatelné problémy. Po prvním kole rozhovorů to uvedli dva z účastníků - předseda VV Radek John a jeden ze zástupců ODS Marek Benda. 

Ani jeden z nich ale nechtěl prozradit konkrétní body jednání. Radek John pouze podotkl, že se dnes diskutovalo o opatřeních proti korupci a o změně zákona o veřejných zakázkách. „Prakticky shody jsou veliké,“ uvedl a dodal, že „zatím jsou jednání velmi konstruktivní“. Právě Věci veřejné v předvolební kampani slibovali institut agenta, který by mohl v rámci boje proti korupci provokovat úplatky. Tento nápad se ale nelíbí ODS, podle ní by agent neměl nikoho k trestné činnosti vybízet.

Radek John
Zdroj: ČT24
Vydáno pod