RegioJet připravuje rychlíky ze Znojma do H. Brodu

Znojmo - Mezi Havlíčkovým Brodem a Znojmem by v prosinci 2011 mohly začít jezdit rychlíky společnosti RegioJet, která je dceřinou společností firmy Student Agency. Dopravce chce připravený projekt nechat do dvou týdnů připomínkovat městy na trase, pak ho předloží ministerstvu dopravy, informoval majitel Student Agency Radim Jančura. Společnost by chtěla, aby ministerstvo podpořilo novou rychlíkovou linku částkou 15 až 20 milionů korun ročně. Na koordinaci by měly spolupracovat i Jihomoravský kraj a Vysočina.

Podle obchodního ředitele RegioJetu Jiřího Schmidta by mezi Znojmem a Havlíčkovým Brodem mohly jezdit rychlé spoje každé dvě hodiny. „Ze Znojma do Jihlavy by cesta trvala 90 minut, do Havlíčkova Brodu o 20 minut déle. Doba je srovnatelná s nejrychlejšími autobusovými spoji,“ řekl Schmidt. V současnosti mezi oběma městy žádný přímý spoj nejezdí, cestovat je možné regionálními zastávkovými vlaky s přestupem v Okříškách a Jihlavě. Cesta trvá skoro tři hodiny. „Spojení na Havlíčkův Brod je velmi špatné, lidé musí cestovat po lokálních tratích s několika přesedáními, cokoli by bylo lepší než stávající stav. Město projekt podpoří,“ podotkla mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová. Projekt by podpořil i jihlavský primátor Jaroslav Vymazal.

Regionální politici nedávno začali volat po rychlejším železničním spojení Znojma s Prahou, jehož součástí by rychlíky do Havlíčkova Brodu mohly být. Podle Jančury je projekt zatím jedinou konkrétní nabídkou na zajištění vlakové dopravy mezi Znojmem, Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. „RegioJet nemusí být nakonec vybraným dopravcem. Pokud se otevře nabídkové řízení, jistě se přihlásí víc zájemců,“ podotkl Jančura.

RegioJet připravil letos sérii reklamních jízd v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Plzeňském kraji, kde cestujícím představuje pronajaté dieselové jednotky Desiro. Mateřská Student Agency zároveň koupila starší elektrické lokomotivy, shání i vagony a chtěla by začít jezdit s rychlíky na hlavních tratích.