Stavba nového nádraží v Ústí nad Orlicí začne příští rok

Ústí nad Orlicí – Nová nádražní budova v Ústí nad Orlicí by mohla začít vznikat příští rok. Projekt stavby, která nahradí dosud používanou historickou památku z 19. století, je z větší části hotov, o její definitivní podobě nyní jedná Správa železniční dopravní cesty s ústeckou radnicí. Nová budova má stát na opačné straně kolejiště než ta stávající, a být tak lépe přístupná z centra města. Zároveň bude respektovat plánovanou úpravu staničního kolejiště. Rekonstrukce kolejí a nástupišť by měla začít společně se stavbou nové budovy.

Ústecký starosta Richard Pešek přizval k posouzení návrhu budovy od SŽDC architekty Karla Blanka a Přemysla Kokeše. „Řekli jsme si připomínky k podobě nového nádraží na kerhartické straně,“ uvedl starosta. Podoba nového nádraží se zřejmě ještě trochu změní, podle radnice je fasáda příliš nevýrazná a měl by se také změnit tvar střech.

Stará budova, která měla být původně stržena, zůstane díky úspěšné občanské iniciativě zachována. Zatím však není jasné, co v ní bude poté, co odbaví posledního cestujícího. „Mám strach, že zůstane v současném stavu, nikdo ji neopraví a bude to mrtvá budova, protože opravy by stály desítky milionů korun,“ uvedl Pešek.

Po otevření nové odbavovací budovy a přestavbě kolejiště má letohradské nástupiště a starou budovu s novostavbou spojit podchod. Auta budou k nové odbavovací budově moci přijet po estakádě na vysokých sloupech, chybět nebude parkoviště pro 120 vozů. Projekt nádraží má být definitivně dokončen na podzim, stavba může začít příští rok.