Sdružení veteránů se začne více zajímat o současné vysloužilce

Praha - Sdružení veteránů se chce do budoucna více zajímat o počet i potřeby rodin novodobých válečných vysloužilců, kteří se zúčastňovali či zúčastňují vojenských misí v zahraničí. Získané informace by jim měly pomoci v poskytování pomoci v různých sociálních problémech i při hledání práce. Veteráni a pozůstalí po obětech zahraničních misí se navíc sešli na ministerstvu obrany, kde diskutovali se zástupci armády.

Do misí posílá armáda vojáky už 20 let, přesto stále hledá cestu, jak se postarat o válečné veterány i jejich rodiny. Příkladem může být zkušenost Jarmily Hendrychové, která přišla před sedmi lety v Kosovu o syna. Dostala 70 tisíc odškodného a o formalitách se dohadovala s úředníky celé měsíce. „Zaplatili pohřební místo, zaplatili vojenský státní pohřeb a poté už všechno papírování zůstalo na mně,“ svěřila se Hendrychová.

Příbuzní, které potkal stejný osud, diskutovali u jednoho stolu s generály i vedením ministerstva obrany. Mimo kameru přiznávají, že mají snahu nepříjemnosti řešit, ale brání jim v tom právní úprava. Pomoci má teď nový projekt veteránského sdružení - k vysloužilcům i rodinám poslat terénní pracovníky. Řešení podmínek současných veteránů je přitom ve správě armády úplnou novinkou. Do současnosti se zajímala hlavně o vysloužilce z druhé světové války.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Na začínající projekt budou využity také peníze z evropských fondů. Veteránům by měl pomoci zejména s hledáním práce. Podle veteránských sdružení se s možností nového druhu obživy trápí pětina navrátilců. Například na francouzském ministerstvu obrany pečuje o vysloužilce odbor se 120 lidmi, v Česku se o agendu stará jen několik zaměstnanců. Přesto se v posledních letech podle veteránů situace lepší, po volbách ale ministerstvo zřejmě čekají škrty. „Škrty v rezortu budou, ale jsem přesvědčen, že péče o válečné veterány bude zachována na té úrovni a v takovém rozsahu, jak je potřeba,“ řekl náměstek ministra obrany Ladislav Sornas. Zahraničními misemi české armády prošlo na 17 tisíc lidí, 16 vojáků při akcích zemřelo, několik bylo vážně zraněno.