Nový detektor má varovat letadla před sopečným prachem

Londýn – Detektor sopečných částic, kterým by chtěla vybavit svá letadla, představila společnost EasyJet. Experti nízkonákladového dopravce jsou přesvědčeni o tom, že díky novému přístroji AVOID by mělo být možné létat i v případě, že se nad Evropou bude pohybovat oblak prachu. V dubnu výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull zastavil na několik dnů lety nad většinou kontinentu a leteckým společnostem tak způsobil vážné ztráty.

EasyJet nyní začne detektor AVOID (Airborne Volcanic Object Identifier and Detector) testovat, do konce roku by jím mělo být vybaveno deset letadel. První zkušební let má proběhnout do dvou měsíců. Konstruktéři věří, že přístroj dokáže odhalit přítomnost popílku do vzdálenosti 100 kilometrů. „Tato průkopnická technologie umožní našim letadlům vidět a minout mraky popílku, stejně jako meteorologické radary a mapy umožňují rozpoznat bouře,“ řekl generální ředitel společnosti Andy Harrison, podle nějž je firma ochotna se o tuto technologii podělit i se svými konkurenty.

Dopravce spolupracuje na vývoji detektoru, který má být umístěn na ocase letadel, se společností Airbus. Již do něj investoval 1,46 milionu dolarů. Součástí zařízení, vyvinutého norským institutem leteckého výzkumu, jsou infračervené senzory, které dodávají pilotům i řídicímu středisku příslušných aerolinií informace o případném výskytu mraku popela ve výškách mezi 1 500 a 15 tisíci metry.

Sopečný popel a prach může mít vážný vliv na chod motoru letadla. Když stroj částice nasaje, mohou uvnitř zatvrdnout a motor tak vážně poškodit. Známý je případ z 80. let, kdy Boeingu 747 po průletu nad indonéskou sopkou postupně přestaly fungovat všechny čtyři motory.

Kvůli obavám před částicemi ze sopky Eyjafjallajökull zavřela v dubnu řada evropských zemí svůj vzdušný prostor. Zatímco po kontinentu lidé cestovali vlakem, cestující do zámoří zůstali uvězněni na letištích. Pro letecké společnosti znamenala výluka pohromu, jejich škody podle odhadů přesáhly miliardu dolarů. Samotný EasyJet přišel během sopečné výluky až o 110 milionů dolarů. Vedení aerolinek je přesvědčeno o tom, že rozhodnutí leteckých úřadů uzavřít vzdušný prostor bylo přehnané, a podobně jako některé další letecké společnosti, žádá EasyJet vlády o kompenzace ztrát.