Praha pochodovala proti rakovině

Praha - V Praze se dnes koná už desátý pochod proti rakovině prsu. Odstartoval ve tři hodiny z Hradčanského náměstí. Pochod je spojen s charitativní sbírkou, dosud se podařilo vybrat zhruba 60 milionů korun. Do dnešní akce se zapojilo deset tisíc lidí. Pochod podpořilo i deset známých tváří projektu, mezi nimi například Aňa Geislerová, Lenka Termerová, Tereza Brodská a Tatiana Vilhelmová, které pomáhají upozornit na problém a chtějí vyjádřit solidaritu s nemocnými.

Trasa měřila přes šest kilometrů. Pochod začal přestřihnutím pásky na Hradčanském náměstí. Průvod přešel kolem Petřína dolů na most Legií k Národnímu divadlu a odtud směřoval proti proudu Vltavy do Žlutých lázní. V cíli, kde účastníci vypustili růžové balonky, byl připraven kulturní program.

Vstupenkou na akci bylo tričko - pro ženy růžové, pro muže černé - za 300 korun. Výtěžek z jednoho trička pokryje náklady na ultrazvukové vyšetření prsu jedné ženy.

Rakovina prsu postihne ročně zhruba 6 000 žen, téměř 2 000 z nich zemře. Na preventivní prohlídky chodí 53 procent žen, což podle lékařů není dost. Přitom když je rakovina podchycena v počátečním stádiu, je šance na vyléčení vyšší než 90 procent.

„Myslím, že mají veliký strach z odhalení případného nálezu, a to je brzdí, aby využily možnost vyšetření,“ domnívá se ředitelka sítě Mamma HELP center v ČR Jana Drexlerová. Nález nemusí znamenat vždy zhoubný nádor, ale pro svůj klid by ženy vyšetření určitě měly absolvovat.

V Česku platí zdravotní pojišťovny preventivní mamografii jednou za dva roky ženám od 45 let. Mladší ženy si ji musí zaplatit samy, vyšetření mamografem stojí kolem 700 korun a ultrazvukem asi 300 korun.