Teplé a slunečné počasí vydrží až do pátku

Praha - Po mimořádně deštivém a studeném květnu a začátku června se do Česka konečně vrátilo teplé a slunečné počasí. Víkendové teploty by se měly pohybovat okolo 25 stupňů Celsia, přitom ještě uprostřed týdne dosahovala rtuť teploměru jen k 15 stupňům. Meteorologové předpovídají, že letní počasí bude převládat i po většinu týdne příštího, pak se však znovu výrazně zhorší. Podle psychologů mohou prudké výkyvy teplot špatně ovlivňovat lidskou psychiku.

Teploty by se měly od dnešního dne postupně zvyšovat, podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu budou kulminovat ve středu a ve čtvrtek, kdy už by se měly blížit 30 stupňům Celsia. Od pátku však začnou klesat a v neděli budou dosahovat asi 20 stupňů.

I když se během několika dnů teplota téměř skokem zvýšila, rekordu dnes nedosáhne. V pražském Klementinu byla pro tento den naměřena nejvyšší teplota v roce 1998, kdy dosáhla 34 stupňů Celsia, naopak nejchladněji bylo v roce 1962, tehdy rtuť klesla na pouhých 3,6 stupně.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

V květnu bylo slunečního svitu méně než v březnu

Psychologové dlouhodobě upozorňují na to, že velké výkyvy teplot a prudké střídání oblačného a slunečného počasí mohou negativně ovlivňovat lidskou psychiku, u citlivějších lidí vyvolávají dokonce deprese či neurotické obtíže. Na psychiku lidí měla v posledních týdnech zřejmě špatný vliv i dlouho zatažená obloha, což je problém, který s lidmi odborníci řeší převážně v zimním období. Podle údajů ČHMÚ se však denní úhrny slunečního svitu v květnu oproti dubnu výrazně snížily, podle meteorologického grafu byly dokonce nižší než v březnu. „Teplotně byl měsíc jen o jeden stupeň pod normálem, což je slabě, ale extrémně podnormální byl z hlediska slunečního svitu. Nenasvítilo ani 50 % normálního slunečního svitu,“ upozornil meteorolog Jan Pavlík.

Vědci hledají důvody extrémně zamračeného května. Někteří hledají příčinu ve výbuchu islandské sopky. Jenže mnoha odborníkům se tato teorie nezamlouvá. „Ono se to už vžilo, tenhle blud, a on je to skutečně blud. Sopka na charakter počasí opravdu nemá vliv,“ podotkl Pavlík.

Razantní teplotní změna bude svědčit i přírodě

„Přírodě (změna) spíše prospěje, samozřejmě pokud nebude doprovázena některými extrémními jevy, jako je sucho,“ uvedl přírodovědec Jan Plesník.

Na počasí si stěžují zemědělci, odrazí se prý na letošní úrodě obilí i letních druhů ovoce. Obavy mají včelaři, naopak spokojeni jsou lesníci, protože deštivé jaro pomáhá snižovat škody způsobené kůrovcem. Navzdory vlhkému počasí zatím stagnuje i houbařská sezona, odborníci však po teplém víkendu slibují výrazné zlepšení.

  • Jarní odpočinek autor: Roberto Pfeil, zdroj: apn Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1605/160438.jpg
  • Lidé v dešti autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1241/124023.jpg