Povodně se pomalu stávají minulostí

Brno/Lanžhot - Hladina řeky Moravy v Lanžhotě na Břeclavsku se dnes odpoledne po čtyřech dnech dostala pod hranici třetího, nejvyššího povodňového stupně, tedy ohrožení. Lanžhot byl v celé České republice, kde třetí stupeň po vydatných deštích z tohoto týdne ještě stále platil. Zatím poslední povodňová vlna v Česku si vyžádala tři oběti – jednu v Brně a dvě ve Zlínském kraji.

Ještě v pátek večer byl třetí stupeň na třech místech Jihomoravského kraje. V pátek v noci se ale snížila hladina Svratky v Židlochovicích na Brněnsku a nyní tam již není hlášen žádný povodňový stupeň. V sobotu v podvečer pak klesla i hladina Moravy ve Strážnici na Hodonínsku a nyní tam je stupeň druhý, tedy pohotovost. Strážnice s Lanžhotem jsou jediná dvě místa na jihu Moravy, kde nyní druhý stupeň platí. Na pěti místech v kraji jsou ještě první stupně, na ostatních žádný.

Hladiny řek klesají vlivem teplého počasí bez srážek. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu by srážky očekávané v pondělí neměly mít na pokles hladin vliv, problémy by mohly nastat jen v případě bouřek, tedy velmi lokálně.

Nyní se už odklízejí následky ničivé velké vody a sčítají škody. Pojišťovny odhadují, že klienti nahlásí přes 18 tisíc škod za celkem 1,45 miliardy korun. Státní podnik Lesy ČR vyčíslil škody po povodních na Moravě na tocích a lesních cestách asi na půl miliardy korun. Na distribučním zařízení energetické společnosti ČEZ dosud škody dosáhly 19 milionů korun.