Šojdrová: Lidovcům by ve vedení strany prospěla nová tvář

Praha – Cyril Svoboda rezignoval na funkci předsedy KDU-ČSL. Oznámil to včera na začátku celostátní konference strany. Ta ve volbách získala jen něco přes čtyři procenta hlasů a zůstala před branami Poslanecké sněmovny. Strana s dlouholetou tradicí, která po roce 1989 chyběla jen v málokteré vládě, nyní hledá odpověď na otázku, jak dál. Po rezignaci Cyrila Svobody vede lidovce 1. místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová. Ta by ráda ve vedení strany viděla novou tvář a lituje, že se lidovcům nepodařilo smazat rozdíly mezi voliči v Čechách a na Moravě.

Někteří lidovci, signatáři takzvaných Olomouckých artikulů, označují současnou situaci KDU-ČSL za klinickou smrt. „Strana se poprvé od roku 1989 nedostala do Poslanecké sněmovny, a to ji samozřejmě omezuje v působení na politické scéně,“ řekla Šojdrová. Strana se podle ní musí oživit a toto oživení vyústí ve sjezd, jenž se bude konat 28. září.

Michaela Šojdrová:

„Chceme být skutečně konzervativní stranou, jsme stranou parlamentní a jedinou v opozici, která má konzervativní program. Chceme tuto roli hrát důsledně.“

Rozhovor s Michaelou Šojdrovou (zdroj: ČT24)


Šojdrová vylučuje, že by k volebnímu neúspěchu mohly vést takové názory, mezi jaké patří třeba prosazování zákazu adopce pro registrované partnery v homosexuálních svazcích. „Nemůžeme se vzdát základních atributů konzervativní strany, mezi něž patří podpora tradiční rodiny,“ prohlásila Šojdrová. „Nedokázali jsme hlavně zvrátit dlouhodobý trend rozdílu mezi voliči v Čechách a na Moravě,“ dodala Šojdrová.

Signatáři Olomouckých artikulů požadují, aby se strana otevřela lidem uznávajícím křesťanské hodnoty, nejen katolíkům. Podle Šojdrové je ale zmíněná adopce dětí do různých podmínek tématem pro všechny lidi. „Přihlásila se k tomu i spousta nevěřících,“ konstatovala Šojdrová.

Do čela strany by se měli dostat lidé s pevným charakterem a zároveň otevření širší názorové veřejnosti. Tak by si strana mohla udržet tradiční voliče a získat přitom nové. „V Praze kandidovala Jana Hybášková, která je představitelkou liberálního proudu. Pokusili jsme se tedy stranu více otevřít, ale zřejmě ne dostatečně,“ podotkla Šojdrová.

Šojdrová se předsedkyní lidovců stát nechce

Šojdrová se nehodlá v září ucházet o post předsedkyně KDU-ČSL. „Jsem velmi úzce spojená s vedením, které nyní neuspělo. Je zde prostor pro novou tvář ve vedení strany,“ řekla Šojdrová. Právě nové tváře by mohly přinést straně nové voliče, které nutně potřebuje.

Europoslankyně a předsedkyně EDS Jana Hybášková
Zdroj: ČT24
Vydáno pod