Policie odhalila gang pašeráků heroinu z Kosova

Brno - Česká policie odhalila gang, který pašoval heroin z Kosova do západní Evropy. Ve vazbě skončili Čech, Polák a muž albánské národnosti, jimž v případě prokázání viny hrozí deset až 15 let ve vězení. Brněnská expozitura Národní protidrogové centrály při operaci nazvané Pec prověřovala skupinu několik měsíců.

Trojice mužů si na pašování deseti kilogramů heroinu z Kosova do Norska najala kurýra české národnosti, jehož loni v červenci zadrželi Švédové při kontrole v Malmö. Následovaly domovní prohlídky u lidí, které protidrogoví specialisté podezírali ze spolupráce při organizování obchodu s heroinem. Při prohlídkách policisté našli například hotovost 200 000 korun.

„Hlavním organizátorem byl muž albánské národnosti, který v drogovém byznysu není rozhodně žádným nováčkem. Z dokazování vyplývá, že již v minulosti několikrát zorganizoval převoz heroinu z Kosova do různých zemí Evropy, zejména do Itálie, Švýcarska a Španělska,“ uvedl mluvčí protidrogové centrály Michal Hammer. Taktéž Polák byl opakovaně souzen za pašování heroinu, a to v Itálii.

Zadržený heroin byl slisovaný do půlkilových kvádrů. Pašeráci jej ukryli v autě. Z deseti kilogramů heroinu lze podle policie vyrobit až 200 000 základních dávek v celkové hodnotě deset milionů korun. Všichni tři pachatelé jsou podle policie ve vazbě kvůli obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.