Na Benešovsku havaroval náklaďák s chemikáliemi

Čechtice (Benešovsko) - Na Benešovsku havarovalo dopoledne nákladní auto s chemikáliemi mezi Čechticemi a Novými Práchňany. Vozidlo převáželo kyselinu chlorovodíkovou a louh. Nikdo nebyl zraněn. Z auta uniklo asi 200 až 300 litrů kyseliny. Podle mluvčí benešovské policie Diany Škvorové je tam silnice uzavřena. Auto převáželo 600 litrů kyseliny chlorovodíkové, 1 500 kilo louhu v prášku a dvanáct padesátilitrových kanystrů louhu tekutého. Jelo směrem od Čechtic na Lukavec. Na místě zasahovala kromě hasičů i protichemická jednotka.

Vozidlo zřejmě dostalo smyk, přejelo do protisměru a převrátilo se na bok do příkopu. Část chemikálií z něj vypadla.

„Došlo zde k úniku určité části kyseliny chlorovodíkové. Něco se dostalo pravděpodobně do zeminy a je tady životní prostředí. Ve spolupráci s vlastníkem rozhodli, že to bude dělat odborná firma,“ uvedl řídící důstojník středočeských hasičů Josef Setnička.

Náklaďák s chemikáliemi zablokoval silnici na Benešovsku (zdroj: ČT24)

Nehoda se podle Setničky stala v polích za vesnicemi na rozhraní kraje Středočeského a Vysočiny. Na místo jako první dorazili hasiči z Vysočiny, Středočeši je pak vystřídali. Zasahovali v ochranných oblecích, protože se nevědělo, nakolik je okolí zamořeno nebezpečnými látkami. Kanystry a nádrž se zachycenou unikající chemikálií vynesli z havarovaného auta a vyskládali na vozovku. Dokud tyto látky odborná firma neodveze, bude silnice uzavřena, dodal Setnička.

Dopady havárie na životní prostředí ještě nejsou známy. Policie dopravu odklání na objízdné trasy. Podle hasičů bude silnice uzavřená do pozdních večerních hodin.

Vydáno pod