Organizátor loupeže vzácných obrazů dostal definitivně 7 let

Brno - Za naplánování loupeže obrazů a šperků z muzea v Novém Bydžově si organizátor činu Jaromír Komenda s konečnou platností odpyká sedm let ve vězení. Jeho dovolání bez veřejného jednání odmítl Nejvyšší soud (NS). Při loupeži vznikla škoda za necelé tři miliony korun. K ukradeným věcem patřily obrazy Jana Zrzavého a Václava Špály. Loupež provedl Milan Hradecký, jehož Komenda našel přes inzerát. Královéhradecký soud jej poslal na 5,5 roku do vězení. Hradecký dovolání nepodal, nevyužil ani možnosti odvolání k vrchnímu soudu.

Komenda v dovolání tvrdil, že jeho čin nelze hodnotit jako organizování loupeže, ale jen jako neoznámení trestného činu. Podle Nejvyššího soudu však byl jeho podíl na loupeži „zcela zásadní a rozhodující“. „Obviněný vymyslel plán spáchání loupeže, způsob provedení včetně záminky, pod kterou se spoluobviněný do muzea dostal. Obviněný zvolil prostředky, kterých spoluobviněný při páchání loupeže použije, a byl to on, kdo zajišťoval odbyt věcí získaných trestnou činností,“ uvedl v rozhodnutí trestní senát s předsedou Vladimírem Veselým.

Hradecký vnikl do muzea pod záminkou prohlídky

Podle spisu naplánoval loupežné přepadení Komenda, který Hradeckému popsal prostory muzea a dal mu přesný popis věcí, které má uloupit. Muži se poznali přes inzerát, který si podal Komenda s tím, že hledá společníka pro výhodné podnikání. Hradecký pak do muzea vnikl pod záminkou prohlídky. S plynovou pistolí v ruce svázal pracovníka muzea, který se po chvíli z provazů dostal. Lupič jej ale znovu udeřil, odvlekl do jiné místnosti, dal mu na hlavu pytel a znovu jej svázal. Následně uloupil různé věci, například obrazy, historické knihy, mince a šperky.

Komenda, který už byl v minulosti odsouzen k podmíněnému trestu dvou let na zkušební dobu čtyř roků za úvěrový podvod, svou vinu popíral. Soudy ale jeho obhajobě neuvěřily.

Komenda a Hradecký u soudu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod