Po záplavách hrozí komáří kalamita, postřiky příliš nepomohou

Brno - Moravu začala po ničivých záplavách trápit další hrozba. Dlouhodobé deště a dvě vlny povodní způsobily přemnožení komárů. Zaplavené louky navíc nebyly dosud posekány, a nebude proto jednoduché zabránit komáří invazi postřiky. Situaci v posledních dnech ještě zhoršilo prudké oteplení. Problémy mají především na Břeclavsku a Hodonínsku. S komáry ale bojují i v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. O kalamitě mluví odborníci tehdy, když během jedné minuty napadne člověka přes deset komárů. Zda bude letos, se uvidí přibližně za týden. Zatím je voda hodně hluboká a rychle teče. Komáří vajíčka a larvy se tak nemohou vyvinout. V některých místech už ale voda opadla a nepříjemný hmyz se začal líhnout.

Podle krajského hygienika Oldřicha Šebesty je situace vážná u řeky Moravy směrem k soutoku s Dyjí. Kvůli neposekaným loukám a husté vegetaci v místě příliš nepomohou ani postřiky. Problém je i v tom, že se komáři líhnou nerovnoměrně. „Manuální postřiky ze země, to nepřichází prakticky v úvahu, protože záplavy jsou tak rozsáhlé, že to není vůbec možné zvládnout. Jedině letecké postřiky, ale tam bude situace také velmi komplikovaná, protože les je velmi hustý, bude to špatně propadávat,“ dodal Šebesta. Hygienici se proto podle něj zaměří především na okolí sídel.

Hejtmani požádají vládu, aby boj s komáry finančně podpořila

Hejtmani možná požádají vládu, aby se na financování zásahů proti přemnožení komárů podílela. Na nákup i aplikaci postřiků budou třeba miliony korun. Jen Rohatec na Hodonínsku má podle senátorky Aleny Venhodové (ODS) náklady na jednu aplikaci postřiku vyčísleny na 500 až 750 tisíc korun. Částka odpovídá 300 hektarům plochy, kterou je třeba postříkat. Postřik se musí aplikovat několikrát. Zahubí sice účinně komáří larvy, které se v době aplikace v tůních vyvíjejí, další generaci už ale nezasáhne.

Například v obci Krumvíř už komáři začali vylétávat z laguny přímo u obytných domů. „Je to nepřijemné, musíme zavírat okna a v noci, když to naletí do domu, tak se vůbec nedá spát,“ stěžuje si místní obyvatelka Anežka Válková. Na nejhorší kalamitu ale obec teprve čeká. Komáři se totiž nejvíce rozmnoží s tím, jak bude postupně opadávat voda.

Obce mohou omezit výskyt hmyzu kosením trávy

S komáry mají problémy také v Olomouckém kraji. Bodavý hmyz navíc stěžuje práci i zasahujícím hasičům. Starosta Kojetína, kde už s komáry bojují, nyní jedná s krajem a hygienou, aby do obce dorazilo potřebné množství postřiků. Hejna komárů útočí hlavně ráno a v podvečer. Lidé se zatím brání repelenty a sítěmi v oknech. V Moravskoslezském kraji už hubí komáry pomocí biologického přípravku Vektobak. Než ale budou mít obce peníze na plošné hubení, mohou výskyt hmyzu omezit alespoň kosením trávy a zničit tak úkryty ve vlhkém a stinném prostředí.

Komáři
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod