Emmerová končí v čele Plzeňského kraje - míří do sněmovny

Plzeň - Milada Emmerová (ČSSD) mění post hejtmanky Plzeňského kraje za poslanecké křeslo. V květnových volbách sice kandidovala na nevolitelném osmém místě kandidátky, preferenční hlasy ji ale vynesly na první místo. „Obrovská důvěra občanů, kterou svými hlasy vyjádřili, mne potěšila a zavazuje mne k tomu, abych volila funkci poslankyně. Děkuji voličům za preferenční hlasy a svým kolegům a zaměstnancům Krajského úřadu Plzeňského kraje za spolupráci,“ uvedla Emmerová. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prý byl o rezignaci hejtmanky předem informován.

Rozhodnutí nijak nepřekvapilo krajského šéfa ČSSD Václava Votavu. „Dlouhodobě zastávám názor, že poslanec nebo senátor by neměl být zároveň v krajské radě,“ řekl. Osobně je prý rád, že se Emmerová rozhodla, neboť podle něj není možné časově velmi náročné posty zastávat současně. „Sama dobře ví, co to obnáší, má zkušenosti s prací hejtmana i poslance, ví, jak je to náročné,“ konstatoval.

Kdy se rozhodne o novém hejtmanovi, není jasné. Podle Votavy Emmerová skončí jako hejtmanka dnem složení poslaneckého slibu, tedy 22. června. V čele Plzeňského kraje ji pravděpodobně vystřídá někdo z krajské rady. Sama Emmerová naznačila, že by to mohl být její první náměstek Milan Chovanec. Městská organizace ČSSD už ale dříve oznámila, že s ním počítá jako s kandidátem na možného primátora Plzně.

Vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

„Zatím je předčasné mluvit o jméně, jsme ve fázi přemýšlení,“ reagoval další náměstek Jaroslav Bauer (ČSSD). Podle něj není vyloučené, že nového hejtmana by mohlo zastupitelstvo zvolit možná až po prázdninách.

Kromě Milady Emmerové se do sněmovny dostali také středočeský hejtman David Rath, jihomoravský hejtman Michal Hašek a karlovarský hejtman Josef Novotný.

Bohuslav Sobotka uvedl, že považuje za dlouhodobě neudržitelné, aby obě funkce vykonávali hejtmani ve vzdálených krajích. To je případ Josefa Novotného a Michala Haška. Ten už dříve oznámil, že se rozhodne během června, zda zůstane hejtmanem, nebo se přemístí do sněmovny. Naopak středočeský hejtman David Rath prý obě funkce bez problémů zvládne, protože je to ze sněmovny na hejtmanství deset minut.

Emmerová opouští i zmanipulovaný ROP

Milada Emmerová končí i v další své regionální funkci předsedkyně Regionálního operačního programu Jihozápad. Tento program je velmi problematický, v březnu totiž policie obvinila dva úředníky, kteří ho připravovali, z rozsáhlých manipulací.

„Protože je tam ostře sledovaná záležitost přebodování páté a šesté výzvy, ráda bych dala svoji funkci k dispozici a chtěla bych, aby se zvolil nový předseda,“ uvedla Emmerová.

Také starostka Havlíčkova Brodu odchází do sněmovny

Podobný problém budou řešit i v Havlíčkově Brodě, do sněmovny se totiž dostala tamní starostka Jana Fischerová (ODS), která proto vedení města do dvou týdnů opustí. Jako členka rady chce v zastupitelstvu zůstat do podzimních komunálních voleb. Nového starostu by mohli zastupitelé volit na zasedání 21. června.

Fischerová se stala poslankyní díky vysokému počtu preferenčních hlasů, které ji na krajské kandidátce občanských demokratů v květnových volbách posunuly z 12. místa na druhé. Starostkou Havlíčkova Brodu byla zvolena dvakrát, poprvé se do čela radnice dostala v květnu 2006.

  • Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová (ČSSD) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1612/161118.jpg
  • Regionální operační program autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1668/166775.jpg
Vydáno pod