V Plzeňském kraji lidé s výměnou řidičáku nespěchají

Plzeň - Radnice v Plzeňském kraji apelují na lidi, aby neotáleli s výměnou řidičáků. V kraji ještě desetitisíce lidí nevyměnily průkaz vydaný v době od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000. Řidiči ale mnohdy odkládají cestu na úřad na poslední chvíli. Úředníci na radnicích proto upozorňují na to, že vyřízení žádosti trvá až 20 dní a je velmi pravděpodobné, že ke konci roku budou u přepážek značné fronty. Pokud někdo nechá cestu na úřad až na konec roku, může se v lednu ocitnout bez platného průkazu. Podle oficiálních statistik ministerstva dopravy zbývalo ke konci května k výměně v ČR ještě 740 281 řidičských průkazů, jejichž platnost na konci roku končí.

„Ještě přes 200 dní zbývá více než 22 000 plzeňských řidičů k výměně řidičských průkazů. Vzhledem k očekávanému zvýšenému náporu žadatelů není rozumné návštěvu úřadu příliš odkládat,“ uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Edita Vighová. V Plzni mohou lidé přímo přijít na odbor registru vozidel a řidičů, mohou se také předem na internetu objednat na konkrétní datum a hodinu, připomněl primátorův náměstek Petr Náhlík.

V Plzni si mohou průkaz vyměnit nejen obyvatelé města, ale i řidiči s trvalým pobytem v obcích ve správním obvodu magistrátu. Patří sem Dýšina, Chrást, Chválenice, Kyšice, Letkov, Lhůta, Losiná, Mokrouše, Nezbavětice, Nezvěstice, Starý Plzenec, Šťáhlavy, Štěnovický Borek a Tymákov.

Také v Klatovech lidé zatím k přepážkám kvůli výměně řidičského průkazu nespěchají. Vyměnit zbývá ještě 4 510 průkazů. I když si je zřejmě vzhledem k věku nebudou měnit všichni řidiči, dá se ke konci roku očekávat nápor lidí, stejně jako při minulé výměně průkazů, uvedl vedoucí odboru dopravy klatovské radnice Antonín Nauš.

Plzeňský kraj patří ve statistice v porovnání s ostatními regiony spíše k těm horším. Ke konci května zbývalo v kraji k výměně 52 774 průkazů, tedy 55,2 procenta, což je mezi kraji po Praze druhé nejvyšší číslo. Plzeň je na tom nejhůře mezi všemi krajskými městy - průkazy si zde vyměnilo teprve 39,3 procenta dotčených řidičů, například v Hradci Králové už to je 54,2 procenta řidičů. Nejméně spěchají řidiči pro nový průkaz v Rokycanech, kde si ho vyměnilo zatím jen 36,89 procenta řidičů, jichž se výměna týká.