Koalice vyjednala podporu pro zavedení školného. Dnes dosavadní jednání zhodnotí

Praha - Za jeden stůl dnes usednou předsedové rodící se středopravé koalice, aby shrnuli, kam se jim zatím ve společných rozhovorech podařilo dospět. Po včerejších schůzkách se vyjednávači shodli na zavedení školného, naopak třeba těžební limity prolamovat nechtějí. Sporné body nedořešili v oblasti zdravotnictví.

Všech sedm odborných komisí už má první kolo jednání za sebou. A rodí se i první dohody. Nedořešená nebo otevřená témata teď zůstávají na lídrech jednotlivých stran. „Posuneme ta jednání dál, zrekapitulujeme, kde jsou problémy, a možná už budeme řešit některé problémy, které vznikly na těch vyjednávacích skupinách,“ nechal se slyšet Petr Nečas.

Jasno mají strany například o zavedení školného. Mělo by činit zhruba 10 000 za semestr, spor je ale ohledně toho, jestli by se mělo platit už v době studií. Věci veřejné by ho odložily, zato Top 09 by ho vybírala hned a rovnou od ledna 2011. Domnívají se, že by bylo vhodné přímé školné, protože podle nich je efekt nejúčinější. Jednak školy dostanou hned peníze, které ze školného vyplývají, za druhé student přímo vnímá dopad toho, že nějaké školné platí.

Koalice se dohodla na prosazování školného (zdroj: ČT24)

Komise pro životní prostředí zase souhlasila s neprolamováním těžebních limitů. Poprvé se také na stůl dostala zahraniční politika nebo obrana. Sporné body ale například nedořešili členové zdravotnické komise. Poplatky za recept nebo rušení pojišťoven tak stále zůstávají otevřeným tématem.

Lídři dnes budou zřejmě diskutovat i o tom, jaká témata si v příštích dnech vyžádají jejich osobní zásah. K nejkonfliktnějším zřejmě zatím patří požadavek VV snížit rozpočet ministerstva obrany o deset miliard korun ve prospěch školství nebo zvýšení daně z příjmu pro lidi s vysokými platy.

Nečase v pátek vedením rozhovorů o vzniku vlády, která by ve sněmovně disponovala 118 mandáty, pověřil prezident Václav Klaus. Rozhovory tří stran se už v té době několik dní konaly.