V růžové vile se prodával heroin i pervitin, dealery dopadla policie

Ostrava – Policisté zadrželi Vietnamce a dvě ženy, kteří prodávali v Ostravě heroin ve velkém. Muž, který prý byl hlavou skupiny, si měl od roku 2004 vydělat prodejem drog asi deset milionů korun, obsluhoval prý asi 250 narkomanů. Podle kriminalistů z ostravského Toxi týmu prodali nejméně osm kilogramů heroinu a asi kilogram pervitinu. „Akce jsme provedli pod krycím názvem Pink Haus,“ prozdradil novinářům kriminalista Pavel Václavík.

Policie skupinu sledovala od loňského dubna. Zatčení trojice dealerů ale odstartovalo až úmrtí devatenáctileté dívky na předávkování heroinem. Drogu podal dívce její přítel, který ji koupil právě od vietnamského překupníka. O den později ho zatkla policie a při výslechu se k trestnému činu přiznal.

Muž původem z Vietnamu totiž prodával heroin, pervitin a marihuanu v růžové vile, kterou koupil před lety. Stavbu, která dříve bývala nevěstinec, zabezpečil speciálním plotem s vysypaných sklem a do vrat zatloukl hřebíky. „Fungovalo to tam jako obchod otevřený nonstop. Klient přišel kdykoliv během dne či noci a zazvonil. V okně se objevil někdo z trojice a ptal se, zda to bude hero (heroin), či piko (pervitin),“ popsal kriminalista systém fungování. Dodal, že během dne k domu docházely až čtyři desítky klientů.   

Osmačtyřicetiletý cizinec v Česku žije už 20 let. V domě žil jak s milenkou a její známou, tak i se svými třemi dcerami. „On ani jeho dcery drogy nebrali. Naopak dealerky byly závislé narkomanky a dávku potřebovaly přibližně co šest hodin,“ uvedl Václavík s tím, že jejich závislost komplikovala i výslechy po zatčení. „Po čtyřech hodinách prostě přestaly fungovat a sanitka je musela přepravit do nemocnice. S ohledem na to, že jsou ve vazbě, prožívají obě těžké období,“ doplnil policista.

Podle policistů se prodejem heroinu živí v Ostravě stále více Vietnamců, kteří dříve většinou prodávali oblečení. Navíc město zažívá boom kokainu - tzv. drogu bohatých nejčastěji prodávají kosovští Albánci a Poláci.

Vydáno pod