Meteorologové varují: Nejdřív prudké bouřky, pak vlna veder

Praha – Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami, které budou hrozit v Čechách od odpoledne až do noci. Na některých místech budou doprovázené přívalovými dešti a kroupami, proto se můžou rozvodnit menší toky – hrozí zatopení sklepů a garáží. Zítra pak do Česka dorazí vlna veder, která vydrží na Moravě až do soboty. Potom by měla přijít  studená fronta a ochladí se na 20 až 25 stupňů Celsia. Vlna velmi teplého počasí přišla po nadprůměrně deštivém a studeném květnu.

V pátek může být podle Českého hydrometeorologického ústavu až 34 stupňů ve stínu, mohly by tak padnout teplotní rekordy. Ve čtvrtek by se teploty měly pohybovat v rozmezí 29 až 33 stupňů. Pro zítřek eviduje pražské Klementinum teplotní rekord z roku 1937, kdy rtuť teploměru vystupala na 33 stupňů Celsia. Pro pátek platí rekord ještě o půl stupně vyšší.

Kvůli vedrům doporučují odborníci zvýšit konzumaci neslazených nápojů bez kofeinu a před sluncem se chránit opalovacími krémy a pokrývkou hlavy. Lidé by také měli omezit fyzickou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat delší dobu na přímém slunci děti a zvířata.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Dny, kdy teplota překročí 30 stupňů Celsia, označují meteorologové jako tropické, většinou se však takto teplé dny vyskytnou už v květnu. Tropická noc je pak taková, kdy rtuť teploměru neklesne pod 20 stupňů, první tropickou noc v tomto roce přitom meteorologové zaznamenali právě dnes v Holešově na Kroměřížsku.