Rodící se koalice asi bude chtít i křeslo předsedy sněmovny

Praha - Občanští demokraté, TOP 09 a Věci veřejné (VV) se kloní k názoru, že předseda Poslanecké sněmovny by měl reprezentovat sněmovní většinu. Názor není definitivní, řekl po dnešním jednání stranických lídrů (tzv. K9) o případné vládní koalici místopředseda ODS Petr Nečas. Žádné konkrétní jméno ale nezaznělo. Křeslo si ale nárokuje i ČSSD, která sněmovní volby vyhrála - a podle svého lídra Bohuslava Sobotky na svém požadavku trvá, protože sociální demokraté vyhráli volby a budou mít ve sněmovně největší poslanecký klub.

„Jsem přesvědčen o tom, že uplatnění 'zásady, že většina bere vše', nepomůže zlepšení politické kultury v Poslanecké sněmovně,“ reagoval na prohlášení lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něho všechny tři strany popírají svá původní prohlášení a nerespektují fakt, že volby vyhrála ČSSD a má i největší klub v Poslanecké sněmovně. „ČSSD i nadále trvá na požadavku prosadit svého zástupce do funkce předsedy Poslanecké sněmovny,“ dodal Sobotka. Stejný názor má i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Šéf VV Radek John řekl, že obsazení postu předsedy sněmovny závisí také na tom, jak bude ČSSD s ODS, TOP 09 a VV komunikovat. Pokud by sněmovně šéfoval zástupce sociální demokracie, byla by to podle Johna od možné koalice podaná ruka, kterou ale ČSSD svou kritikou VV odmítla.

K9 si ministerská křesla zatím nedělila

Na jednání podle Nečase zazněly postoje stran k rozdělení křesel ve vládě. Konkrétní čísla se ale neřešila. „Žádná křesla jsme si nedělili, nedělíme, všechna čísla, která uvádějí média, jsou nepravdivá, neaktuální a nestrávili jsme tím ani sekundu, jen jsme si zrekapitulovali představy o velikosti té vlády… chceme, aby vláda, která vznikne na základě tohoto tříkoaličního projektu, byla počtem svých členů nejmenší v dějinách České republiky,“ prohlásil Nečas. Měl by být například zrušen post ministra pro lidská práva, ministra pro evropské záležitosti a šéfa legislativní rady vlády, spekuluje se o zrušení ministerstva pro místní rozvoj.

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dnes hodnotili závěry prvního týdne jednání o možné společné vládní koalici. Podle Nečase se věnovali hlavně školství; školnému na vysokých školách a platům učitelů. U školného jsou rozpory, pokud jde o jeho podobu, v platech učitelů v tom, kde na ně vzít. Nečas věří v kompromis. Hovořil o půjčkách s odloženými splátkami, John o odloženém školném pro chudší lidi. John také řekl, že na školách, jejichž absolventů je nedostatek, by mohlo být nižší školné, než na takových, kam se hlásí „každý druhý“ - jako třeba práva. Školné by mohlo být deset tisíc korun za semestr a začínající učitelé by měli dostat přidáno.

Dlouho dnes lídři řešili také otázku úspor na ministerstvu obrany, VV chce vzít deset miliard. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se ale domnívá, že vzhledem ke spojeneckým závazkům, které Česko má, není v tomto resortu kde škrtat. Dosavadní ministr obrany Martin Barták například odmítl, že by se rušila letecká základna v Přerově. Nedebatovalo se třeba o daních, na nichž se ODS a TOP 09 neshodnou s VV, která chce zvýšit o procento firemní daň a zavést druhé daňové pásmo pro bohatší lidi.

Poslanecké kluby předloží návrhy na omezení imunity a snížení platů

Na prvním zasedání nové sněmovny by zástupci těchto tří stran měli předložit návrh na snížení imunity zákonodárců a také návrh na snížení platů ústavních činitelů, a to i v případě, kdyby ještě v tuto dobu nebyla podepsána koaliční smlouva. „Dohodli jsme se na společném návrhu, který předložíme ve chvíli, kdy budeme moci uplatňovat svůj mandát poslanců, to znamená po složení poslaneckého slibu a ukončení zahajovací schůze sněmovny,“ vysvětlil Nečas. První místopředseda ODS David Vodrážka později vysvětlil, že podstatou návrhu je výrazné omezení imunity zákonodárců. „Nebude platit žádná imunita pro jakékoliv přestupky. Poslanecká imunita by měla platit pouze na vyjádření poslanců ve sněmovně a na to, aby nebylo možné poslance, který půjde na jednání, umístit dejme tomu do vyšetřovací vazby,“ řekl Vodrážka.

Ve skupině nazvané pracovně K9 je za ODS Petr Nečas, Petr Tluchoř a David Vodrážka, za VV Radek John, Kristýna Kočí a Vít Bárta, za TOP 09 Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Petr Gazdík. Další schůzka proběhne zítra ráno v šest hodin - přes den jednají totiž expertní komise zmíněných stran a toto byl prý jediný možný termín. Dostat by se mělo na otázky životního prostředí a také boj proti korupci.

Poprvé se devítka zástupců možné koalice sešla přesně před týdnem, krátce poté zahájily práci odborné týmy. V pátek pak prezident Václav Klaus pověřil Nečase vedením rozhovorů o sestavení většinové vlády, která by měla v Poslanecké sněmovně podporu 118 poslanců.