Karlovarský kraj dá letos dopravcům víc peněz než loni

Karlovy Vary – Skoro o čtyři miliony korun více než loni dá Karlovarský kraj autobusovým a železničním dopravcům na dorovnání ztráty při zajišťování dopravní obslužnosti regionu. Vedle inflace nebo změn v placení DPH jsou důvodem zvýšení částky na 327,7 milionu korun i dlouhé objížďky, které komplikují cestu autobusem při cestě po trase rozestavěné rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Sokolovem.

Zatímco s železničními dopravci, kteří působí v Karlovarském kraji – Českými drahami a Viamontem – uzavřel region už loni desetileté smlouvy, s autobusovými firmami stále nemá podepsané dlouhodobé dohody. Každoročně tak musí vyjednávat o tom, kolik jim vlastně zaplatí.

Na zvýšení příspěvku oproti minulému roku se podílí 619 tisíci korunami inflace, 1,3 milionu stojí kraj úprava DPH u žákovského jízdného, jež se loni neúčtovala. Zhruba o milion vyšší než loni je odhadnutá ztráta z provozování regionálních autobusových linek, další milion zaplatí kraj kvůli objížďkám. Podle hejtmanova náměstka Petra Navrátila najedou autobusy při objíždění uzavřeného mostu přes Ohři u Sokolova desítky kilometrů navíc. Autobusoví dopravci letos podle Navrátila dostanou dohromady 134,6 milionu korun.

ČD a Viamont letos dostanou přes 193 milionů korun. Dráhy by ovšem chtěly ještě víc. Kraj totiž nedotuje několik krátkých úseků, po kterých však vlaky ročně najedou 350 tisíc kilometrů. Jedná se především o trasy mezi poslední stanicí v Česku a státní hranicí, ale také o trať mezi dolním a horním nádražím v Karlových Varech. Kraj by však dotováním těchto úseků ročně přišel o další desítky milionů korun, proto za ně dopravci nechce platit. Uvažuje pouze o tom, že by přidal zhruba pět milionů za vlaky mezi karlovarskými nádražími. „Tady se ke spolupráci přihlásilo také krajské město, které by bylo ochotno podílet se určitou částkou na dotování této trati,“ upozornil náměstek Navrátil.

Vydáno pod