Kriminalisté zadrželi šestičlenný gang, který kradl drahé vozy

Praha - Policisté Prahy-venkov o víkendu zadrželi šestičlennou skupinu, kterou viní z krádeží aut a výroby drog. Policie škodu předběžně vyčíslila na 4,8 milionu korun. Podle Mariana Rypky ze středočeské kriminální služby není vyloučeno, že se na trestné činnosti podílelo více pachatelů. Kriminalisté obvinili čtyři pachatele z krádeží aut a dva z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Pěti mužům a jedné ženě zatím hrozí tresty od dvou do osmi let vězení. Podle policistů z Prahy-venkov jde na území středních Čech o jednu z největších akcí v poslední době.

Součet škod zatím není konečný. Pachatelům se tak tresty mohou zvýšit až na deset let. Pět jich je ve vazbě. Všichni byli v minulosti trestáni za majetkovou trestnou činnost. Gang ve věku od 20 do 30 let se specializoval hlavně na krádeže vozů značky Volkswagen a Audi, a to nejen ve středních Čechách, ale i v Libereckém kraji. Zatím kriminalisté odhalili 24 krádeží vozů. Jednou z vyšetřovacích verzí je ta, že auta rozmontovali na součástky a dál prodávali. „Další z verzí je, že auta byla kradena na objednávku a pokračovala dál, pravděpodobně do ciziny,“ řekl ČT kriminalista Policie ČR Praha-východ.

Do akce bylo nasazeno 100 policistů

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Do akce v noci ze soboty na neděli bylo nasazeno 100 policistů, kteří jednoho z podezřelých zadrželi ve voze i s jeho přítelkyní. Zbývající byli zadrženi zásahovou jednotkou ve svých domovech ve Staré Boleslavi, v Brandýse nad Labem a okolí. Podle policie jde o nebezpečné pachatele, kteří mohli být ozbrojeni. Zbraně u nich ale policisté nenašli. „Je předpoklad, že zbraně někde stále jsou,“ dodala policejní vyšetřovatelka. Při domovních prohlídkách pak objevili dvě pěstírny marihuany, střelivo, čtyřkolky, navigace, mobilní telefony a další kradené věci. Také u mladíků našli usvědčující důkazy, například takzvané vylamováky, upravené šroubováky a spínače, které používali ke krádežím aut.

Jednu z pěstíren našli kriminalisté v netradičním prostoru - v plátěné skříni. Fungovala na principu hydroponie. Celkem zajistili kriminalisté sto rostlin marihuany. U jednoho z pachatelů také objevili varnu pervitinu. Suroviny na jeho výrobu si obstarával z Polska.